Linkovi

Laura Bush - Narod u Afganistanu ponovo izgradjuje stabilno i demokratsko društvo!


Supruga američkog predsjednika, Laura Bush, je izjavila na skupu afganistanskih i američkih žena u Washingtonu da je Afganistan značajno napredovao u posljednjih pet godina od pada talibanskih vlasti. O tom napretku, prva dama Sjedinjenih Država govori i u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike.

Prva dama ističe da narod u Afganistanu ponovo izgradjuje stabilno i demokratsko društvo. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Laura Bush je izjavila za afganistanski program GLasa Amerike da osjeća snažnu privrženost prema narodu i samoj zemlji.

«Kada sam pohadjala šesti razred u teksaškom gradu Midlendu, 1957 godine, napisala sam sastav o Afganistanu.»

Gospodja Bush kaže da nikada nije pretpostavljala da će kasnije posjetiti tu zemlju, što je i uradila 2005 godine, kada je govorila o pravima žena i potrebom za njihovim obrazovanjem. Takodjer, nije mogla ni znati o lošem položaju žena tokom vladavine Talibana. Gospodja Bush smatra da su se u Afganistanu od uspostavljanja nove vlade dogodile velike promjene, uključujući i izborni proces.

«Na izborima je glasao veliki broj ljudi, uključujući mnogo žena. Zatim imamo novu vladu i ustav.»

Prva dama navodi i podatak da je procent smrtnosti kod novorodjenčadi pao za 25 odsto, te da školu pohadja 5 miliona djece, od čega su dvije petine djevojčice. Ona ističe da je do napretka došlo uprkos rizicima s kojima se narod suočava.

«Razumijem zašto afganistanski narod, posebno žene, sa strahom govori o obrazovanju koje im nije bilo dostupno tokom talibanske vladavine.»

Prva dama Sjedinjenih DRžava obratila se juče članicama Vijeća američkih i afganistanskih žena, uključujući i žene koje učestvuju u rekonstrukciji Afganistana.

«Njihovi životi su se promijenili i to na bolje.»

Laura Bush je govorila i o susjednom Pakistanu, povratku bivše premijerke Benazir Bhutto i njenom ubistvu.

«Podržavam sve one koji se zalažu za demokraciju. Žalim zbog ubistva Benazir Bhutto i izražavam saušešće pakistanskom narodu.»

Ona smatra da bi dvije države trebalo da rade zajedno na uspostavljanju demokracije. Afganistanski i pakistanski predsjednici, Hamid Karzai i Pervez Musharraf sastali su se prošlog mjeseca, uprkos povišenim tenzijama oko bezbjednosti.

«Afganistan i Pakistan dijele veoma dugu granicu, tako da bi odnosi izmedju dvije zemlje trebalo da budu odlični.»

Prva dama Sjedinjenih Država pozvala je na nastavak medunarodne vojne podrške, ističući medjutim da bi Afganistan trebalo da pojača svoje snage koje će brinuti o bezbjednosti. Takodjer je istakla da je na afganistanskom narodu da se usprotivi trgovini narkoticima i uzgajanju opijuma.

«Mislim da postoji mnogo načina da afganistanski narod radi zajedno, ostavi razlike po strani i kaže: Ne želimo više terorizam.»

Gospodja Bush se nada da će se kao običan gradjanin vratiti u Afganistan i nastaviti da radi na poboljšanju životnog standarda žena i djece u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG