Linkovi

Kosovo: Srbija i Rusija protiv, kosovska vlada uskoro o neovisnostiSrbijanski predsjednik Boris Tadić je juče pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da odbije bilo kakvo unilateralno proglašenje nezavisnosti od strane albanskih lidera na Kosovu, zatražio nastavak pregovora o budućem statusu Kosova, te istakao da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

Gospodin Tadić je govorio na sjednici Vijeća koja je sazvana kako bi se saslušao izvještaj o Kosovu koji je pripremio šef misije UN-a Joachim Ruecker. Novi kosovski premijer Hašim Tači se, kasnije na zatvorenoj sjednici, također obratio članovima Vijeća sigurnosti. U susretu sa reporterima nakon tog obraćanja, gospodin Tači je rekao da će Priština uskoro odlučiti o proglašenju nezavisnosti.

Istovremeno, Rusija je upozorila Kosovo da nikada neće postati zemlja-članica UN ukoliko njeni lideri proglase nezavisnost. Ruski ambasador u UN Vitaly Churkin je izjavio, pored ostalog, da Kosovu neće biti dozvoljeno da se pridruži bilo kojoj međunarodnoj političkoj organizaciji ukoliko unilateralno proglasi nezavisnost. O Kosovu je danas govorio i ruski predsjednik Putin, rekavši - a to se neki analitičari protumačili kao kompromis na vidiku - da će svako rješenje za kosovski status ustvari biti presedan za međunarodno pravo.

Nova kosovska vlada je rano jutros u Prištini održala sjednicu na kojoj su razmotreni dalji koraci na mogućoj primjeni plana izaslanika UN Marti Ahtisaarija o nadgledanoj nezavisnosti. Sjednici kosovske vlade kasnije se pridružio i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu u pratnji visoko rangiranih stranih diplomata u Prištini.

Jedan od zaključaka sa te sjednice je da se jednoglasno podrži jučerašnji stav premijera Tačija iznesen pred Vijećem sigurnosti. Takođe je istaknuto da je nužno u sadašnjoj situaciji očuvati hladnokrvnost. Na građane svih nacionalnosti kosovka vlada je zatražila ostanu mirni, da se ne uzbuđuju i da izbjegnu svaku moguću provokaciju.

XS
SM
MD
LG