Linkovi

SAD: Na rubu ekonomske recesije


Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država je nastavila da slabi u posljednja 3 mjeseca 2007. godine, što je dovelo do novih zabrinutosti na Wall Street-u da je Amerika ekonomski možda već recesiji. Izvještaji federalnih ministartava pokazuju da je inflacija dosegla najviši nivo u posljednjih 26 godina, dok sve veće ekonomske zabrinutosti narušavaju povjerenje potrošača i primoravaju mnoge Amerikance da smanje svoje troškove. Ove sedmice objelodanjenje su dodatne loše vijesti kada su neke od velikih banaka iznijele detalje o svojim gubicima.

Dionice su jučer uveliko izgubile na vrijednosti, Citigroup, najveća banka u zemlji, te Merrill Lynch, najveća kompanija za trgovinu dionicama, su izvijestili o gubicima milijardi dolara, za što se najvećim dijelom okrivljuju loše procjenjene vezane za davanje kredita za kupovinua kuća i stanova.

Guy Cecala, izdavač publikacije Income Mortgage Finance, kaže da su ti gubici, odnosno lakomislena kreditna politika, razlog za lošu bankarsku godinu:

”Sve banke podnose udarac. I to je iznenađujuće, jer doista ne vidite nijednu banku koja je dobro poslovala.“

Ne radi se samo o krizi vezanoj za kredite za kuće. Na kreditnim karticama, još jednom važnom izvoru bankarskih prihoda, zabilježen je veliki porast dugovanja. American Express, poznat po klijentima sa solidnom kreditnom istorijom, izgubio je 440 miliona dolara zbog zakašnjelih uplata.

Paul Miller, direktor kompanije FBR Capital Markets, ističe:

“Pretjerano smo slavili i trošili posljednjih 5 godina i trebaće nam vremena da se oporavimo.“

Analitičari pomno prate navike potrošača kako bi vidjeli šta će se sada dogoditi. Nakon neplaćenih računa po kreditnim karticama, ekonomisti procjenjuju da bi slijedeći na listi neplaćanja ili kašnjenja u plaćanju mogli biti krediti za automobile. Nakon toga, računi za telefon. Kompanija AT&T je izvijestila o povećanom broju zakašnjelih uplata kao i sve većem broju mušterija koji jednostavno otkazuju svoje kućne telefonske linije.

David Field, jedan od brojnih Amerikanaca koji ima poteškoća sa urednim izmirivanjem računa, kaže da je ukinuo kablovsku televiziju kako bi otvorio više prostora da otplati dug na kreditnoj kartici.

”Veoma je teško ići u korak s cijenama koje svugdje skaču i pri tome plaćati kreditne rate i račune na vrijeme.“

Neki analitičari vjeruju da ispoljeni znaci ekonomske slabosti nagovještavaju recesiju, odnosno da se negativan ekonomski rast zapravo već dešava. To je možda još uvijek rano tvrditi, ali Guy Cecala kaže da će trebati najmanje godinu dana prije nego se u američkoj ekonomiji počne osjećati poboljšanje.

”Ako budemo imali sreće, u ovoj godini će se doseći dno, a onda možemo u 2009. očekivati oporavak.“

Federalne rezerve, odnosno Centralna banka, su se našle pod ogromnim pritiskom da zaustave usporavanje ekonomije. Očekuje se da će se njeni čelnici odlučiti da još jednom, već do kraja ovog mjeseca, smanje primarnu kamatnu stopu i pojeftinjenjem kreditiranja na taj način, podstaknu življu investicionu aktivnost.

XS
SM
MD
LG