Linkovi

Freedom House: BiH nazadovala u stanju sloboda


Predstavnici američke nevladina organizacija Freedom House saopštili su da je u protekloj godini zabilježen pad u globalnim političkim pravima i građanskim slobodama, što je već druga godina za redom u kojoj se bilježi nazadovanje u tom pogledu. U godišnjem istraživanju, koje je objavljeno danas, naglašava se da je pad društvenih sloboda zabilježen u 4 puta više zemalja, u poređenju s onima u kojima su ostvarena poboljšanja. Kako je izjavio direktor istraživana Arch Puddington, rezultati pokazuju izuzetno uznemirujući pad sloboda širom svijeta. Freedom House, inače, rangira zemlje kao slobodne, djelomično slobodne, i neslobodne.

Prema istraživanju Freedom House, najgori među najgorima su Kuba i Sjeverna Koreja, s marksističko-lenjinističkim režimima, zatim Turkmenistan i Uzbekistan, u kojima vladaju diktatori bivšeg sovjetskog tipa vladavine, zatim Libya pod sekularnim diktatorskim režimom i Sudan, gdje je na vlasti radikalni islamizam, te Burma sa tradicionalnom vojnom huntom na vlasti i Somalija, kao propala država. Dvije teritorije u ovoj grupi su Tibet i Čečenija, a malo iznad najgorih među najgorim su Bjelorusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Laos, Saudijska Arabija, Syria, Zimbabwe i Zapadna Sahara.

Najslobodnije su zapadnoevropske zemlje i SAD, odnosno Sjeverna Amerika, uz napomenu da je u oba regiona veliki priliv imigracije otkrio potencijalno ozbiljne greške u demokratskim sistemima tih zemalja.

Za Bosnu i Hercegovinu, koja i dalje spada u rang djelomično slobodnih država, Freedom House bilježi pad sloboda u 2007. godinu u odnosu na prethodnu, 2006.

XS
SM
MD
LG