Linkovi

Madrid: Forum "Savez civilizacija" o nužnosti dijaloga islamskih zemalja i Zapada


U Madridu se danas, pod nazivom “Savez civilizacija” završava dvodnevni forum posvećen uspostavljanju među-kulturoloških i među-religijskih dijaloga Zapada i islamskih zemalja. Osnivanje tog foruma inicirano je nakon terorističkih napada u Španiji 2004. godine

Političari, novinari, filmski radnici, pisci i predstavnici širokog spektra duštvenih organizacija iz više od 80 zemalja prisustvuju tom dvodnevnom skupu, zajedno sa generalnim sekretarom UN-a, premijerima Španije i Turske, šefom vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Javierom Solanom i brojnim drugim zvaničnicima. Bivši predsjednik Portugala Jorge Sampaio, koji predsjedava “Savezom civilizacija” o misiji foruma kaže:

“Postoji novi koncept sigurnosti, ne samo borba protiv terorizma, nego i borba protiv mnogih stvari koje štete čovječanstvu. Kako raditi sa ljudima koji su potpuno isključeni iz društva, ako raditi sa ljudima koji nemaju više od jednog dolara na dan…..? Novi koncept globalne sigurnosti, kao takav, je nešto sa čim se morate nositi i Savez i svi uključeni u njegovo djelovanje, na kulturnom nivou i na nivou razumjevanja, treba da obave svoju zadaću.”

Savez, ili bratstvo civilizacija je ideja premijera Španije Jose Luisa Rodrigueza Zapatera, začeta nakon terorističkih napada na njegovu zemlju u Madridu u martu 2004. godine, kada je poginula 191 osoba. Gospodin Zapatero je svoju ideju iznio na Generalnoj skupštini UN-a u septembru 2004. godine, objašnjavajući je kao način prevazilaženja nerazumjevanja između Zapada i arapskog i muslimanskog svijeta, i na toj osnovi borbe protiv terorizma. Turska je kasnije postala ko-sponzor projekta, kojeg su usvojili Ujedinjeni narodi i sada ima podršku 80 zemalja svijeta.

Jedan od glavnih razloga zašto je ideja o osnivanju foruma “Savez civilizacija” podržana je izuzetna potreba i zabrinutost za mirom i sigurnošću koje zajednice danas osjećaju, ocjena je premijera Turske Tayyip Erdogana, zemlje ko-sponzora projekta.

U okviru konferencije kao cjeline, formirane su radne grupe za izgradnju među-kulturološkog razumijevanja na nivou zajednica u oblastima kao što su sprečavanje sukoba, religija i politika. Organizatori foruma namjeravaju uskoro objelodaniti detalje o sredstvima namijenjenim medijima I filmskim producentima za podršku i promoviranje razumijevanja među kulturama i borbu protiv stereotipa, kao i o finansijskoj pomoći za uspostavljanje globalne inicijative za zapošljavanje mladih u koju će biti uključene velike svjetske korporacije, međunarodne organizacije i vlade.

XS
SM
MD
LG