Linkovi

Tužiteljstvo BiH: Terenski ured u Srebrenici


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine najavilo je da će danas direktoru policije Republike Srpske Urošu Peni uputiti izvještaj o istrazi koja se odnosi na policajce tog entiteta, suspendirane početkom ove godine, te najavilo osnivanje područnog ureda Tužiteljstva BiH u Srebrenici. Tim povodom zamjenik glavnog tužitelja BiH i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH David Schwendiman rekao je danas u Sarajevu da su suspenzije policajaca uslijedile nakon što je započela istraga o zločinima koji su počinjeni između 12. i 19. jula 1995. godine u Srebrenici, u to vrijeme zaštićenoj zoni UN. Taj izvještaj ne predstavlja završenu krivičnu istragu protiv bilo kojeg od suspendiranih policajaca, nego se direktoru policije Repupblike Srpske upućuje samo da bi ga mogao koristiti u disciplinskim postupcima, ukoliko budu potrebni, ili za bilo koje druge radnje, osim krivičnih postupaka, koje u vezi sa suspendiranim policajcima mogu poduzimati samo nagležni organi i institucije, ukoliko to bude opravdano sadržajem materijala koji se upućuje. Gospodin Schwendiman je takođe istakao da istraga nije završena, jer kako kaže, žurba nije prijatelj pravde. Nije želio dati više informacija o tome, niti komentirati bilo što u vezi s tim slučajem.

Gospodin Schwendiman je potvrdio je da će Tužiteljstvo BiH uspostaviti terenski ured u Srebrenici kako bi imalo „svojevrsnu bazu dok nastavlja voditi krivičnu istragu o događajima koji su se desili na području Srebrenice. U naredne dvije sedmice biće obavljeni razgovori sa više potencijalnih donatora o mogućnostima njihove pomoći za preuređenje prostora za područni ured.

„Moj cilj je da se taj ured otvori prije kraja marta ove godine,“ kazao je gospodin Schwendiman, dodajući da će ga istražitelji koristiti dok budu radili na tom području. Najavio je i mogućnost otvaranja drugih terenskih ureda u BiH, ukoliko se ured u Srebrenici pokaže kao dobro rješenje. Na pitanje kakvu reakciju očekuje od gospodina Pene nakon što on dobije danas izvještaj, gospodin Schwendiman je odgovorio da „Pena mora uraditi ono što mora uraditi, s obzirom na ovlasti i zaduženja koja ima obavljajući funkciju direktora entiteske policije“.

XS
SM
MD
LG