Linkovi

Serge Brammertz: Apsolutni prioritet privođenje preostalih optuženika za ratne zločine pravdi


Današnjim pismenim obraćanjem javnosti o potezima kakve namjerava poduzeti, novi glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Serge Brammertz je istakao da mu je jedan od ključnih zadataka privođenje pravdi preostalih optuženika za ratne zločine, prije svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića. S tim u vezi, on je najavio intenzivne kontakte sa zvaničnicima država u kojima se nalaze i skrivaju otuženici, a takođe i sa predstavnicima međunarodne zajednice da bi Tribunal u Hagu uspješno okončao misiju.

Odajući u svom pismenom saopštenju priznanje za sve što su prije njega učinili haški tužitelji, posebno Carla del Ponte sa svojim timom, gospodin Brammertz da će uz, izvođenje na optuženičku klupu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, negov apsolutni prioritet biti izručivanje Tribunalu i optuženih Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Tužitelj Brammertz naglašava kako će mu u ispunjenju misije od posebne važnosti biti podrška država bivše Jugoslavije. On na tu podršku računa i dodaje da je za njegov rad od nemjerljive važnosti i saradnja sa tužiteljstvima država regiona,koja će se nastaviti, kako se nada, razmjenom informacija, ekspertiza i dokumenata od bitne važnosti za istrage i dokumentiranje optužbi i krivice opruženih.

Da novi glavni tužitelj Tribunala u Hagu ne gubi vrijeme, pokazuje i najava da će se već krajem ove sedmice u Briselu susresti sa visokim predstavnikom EU Javierom Solanom, sa kojim će razgovarati o saradnji država regiona sa Sudom, posebno Srbije. Ocjena gospodina Brammertza bi mogla imati veliki značaj za odluku zvaničnika Evropske unije da stave potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.


XS
SM
MD
LG