Linkovi

Bush: Zemlje OPEC-a trebalo bi da povećaju proizvodnju naftePredsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush je pozvao zemlje članice OPEC-a da na tržište izbace veće količine nafte kako bi, usljed povećane ponude, došlo do smanjenja cijena sirove nafte i smanjenja energetskih troškova. Gospodin Bush je, novinarima koji ga prate na sadašnjoj srednjeistočnoj turneji, rekao da rastuće cijene nafte pogađaju američke potrošače i usporavaju ekonomske aktivnosti u SAD. Saudijski ministar za naftu Ali Naimi je danas rekao da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju nafte kada to budu opravdavali uvjeti na tržištu.

U razgovoru sa novinarima, predsjednik Bush je, također, ponovio upozorenje Iranu da će snositi ozbiljne posljedice ukoliko budu napadao američke brodove u Perzijskom zaljevu.

Gospodin Bush danas, nakon dvodnevnog boravka u Saudijskoj Arabiji i još jednog susreta sa saudijskih kraljem Abdullahom, odlazi za Egipat, posjednju etapu osmodnevnog boravka na Srednjem Istoku i nakon toga vraća se za Washington

XS
SM
MD
LG