Linkovi

Da ti pamet stane..... kajakom preko mora


Pokušajte zamisliti ….kajakom preko mora! Upravo to su zamislili dvojica mladih ljudi iz Australije, a zatim i ostvarili…. postajući prvi kajakaši koji su veslali od Australije do Novog Zelanda.

James Castrission i Justin Jones su u nemirnim vodama Tasmanskog mora proveli 62 dana i završili putovanje bez presedana. Pozdravljeni su kao heroji na kraju njihovog dugog puta. Postali su prvi kajakaši koji su ''osvojili'' Tasmansko more. Sjeli su u specijalno pripremljeni kajak na istočnoj obali Australije i veslali sve do obale u blizini grada Taranaki na Novom Zelandu.

Sačekalo ih je oko tri hiljade ljudi, a flota legendarnih maurskih kanua ih je dopratila do ulaza u luku, dok je na obali orkestar svirao ''Waltzing Matilda,'' popularnu australijsku folk pjesmu.

James Castrission kaže da je doček bio divan:

“Da ti pamet stane. Od kako smo shvatili da je Taranaki samo 140 kilometara ispred nas, cijelim dijelom tog puta osjećali smo zujanje u glavi, jedva da smo spavali, bili smo toliko uzbuđeni da smo tu, nadomak našeg cilja.''

Hrabri dvojac napustio je Australiju sredinom novembra. Tada su rekli da će to biti test karaktera. Tako je i bilo. Veliki valovi, jak čeoni vjetar i snažne struje su se urotili protiv njih. Sivo nebo je dodatno otežavalo plovidbu, jer baterije hranjene solarnim panelima na kajaku nisu proizvodile dovoljno struje. Valovito more je natapalo kabinu kajaka.

Dvojica mladića, obojica u svojim 20-tim, patili su od produženih napada umora, “zaradili” su i brojne modrice po tijelu, obojica su dobili infekciju kože koju je slana voda činila još gorom, imali su nevolja i sa čamcem koji je imao mehaničkih problema…. Jedne prilike nisu spavali četiri dana zaredom, a more ih je bacalo i valjalo kao da su, kako su rekli, u mašini za pranje veša.

Nakon carinskih formalnosti James Castrission i Justin Jones su odvedeni u bolnicu na provjeru zdravlja. Liječnici su posebno bili zabrinuti zbog mogućnosti da su nožni mišići dvojice kajakaša atrofirali nakon toliko dugog puta i više od dva mjeseca provedena u kajaku.

Podvig Jamesa Castrissiona i Justina Jonesa zapravo nije jedini pokušaj prelaska Tasmanskog mora u kajaku. Prošle godine jedan drugi australijski kajakaš se odvažio na takvo putovanje, ali je, na žalost, nestao u morskim vodama. Andrew McAuley, kojem je tada bilo 37 godina, se vjerovatno udavio u nemirnom moru. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

XS
SM
MD
LG