Linkovi

BiH: Dan žalosti za poginulim makedonskim vojnicima


Današnji dan u Bosni i Hercegovini bio je dan žalosti, proglašen povodom subotnje tragične pogibije 11 makedonskih vojnika koji su u Bosni i Hercegovini bili u sastavu snaga EUFOR-a. Odluku o danu žalosti donijelo je sinoć Vijeće ministara, pa su u skladu s tom odlukom državne zastave spuštene na pola koplja, otkazane sve javne manifestacije, a program elektronskih medija prilagođen.

Predstavnici političkog i javnog života BiH, međunarodne zajednice i brojni građani posjetili su danas makedonsku ambasadu u Sarajevu, kako bi se upisali u knjigu žalosti. Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, nakon što se upisao u knjigu žalosti, kratko je razgovarao sa makedonskim ambasadorom u BiH Mihailom Trpkoskim. Gospodin Silajdžić je izrazio nadu da će porodice stradalih vojnika biti adekvatno zbrinute i ponudio bosanskohercegovačku pomoć. U knjigu žalosti, upisao se i Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na sahrani poginulih vojnika trebao je predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, no delegacija nije danas otputovala u Skoplje zbog magle koja je spriječila polijetanje aviona sa sarajevskog aerodroma.

Makedonski vojnici poginuli su u subotu, 12. januara, vraćajući se iz mirovne misije EUFOR-a u BiH, kada se srušio vojni helikopter u blizini Skoplja.
Najmlađi poginuli pripadnik Armije Makedonije imao je 23, a najstariji 37 godina. Do subote, u sastavu snaga EUFOR-a u BiH služio je 31 vojnik makedonske vojske.

XS
SM
MD
LG