Linkovi

Condoleezza Rice nenajavljeno u BagdaduAmerička državna tajnica Condoleezza Rice danas je na nekoliko sati boravila u Bagdadu. Osnovna svrha te nenajavljene posjete bila je dodatno podstaći najviše iračke zvaničnike da odlučnije rade na političkom pomirenju među sektaškim grupama. Govoreći na konferenciji za novinare, gospođa Rice je pozdravila zakon usvojen u parlamentu prošle subote, kojim se otvaraju vrata bivšim članovima Baath partije Saddama Husseina da ponovo mogu raditi za iračku vladu. Uz primjenu tog zakona, u parlamentu trebaju biti usvojeni i drugi ključni propisi uključujući i smjernice za održavanje pokrajinskih izbora - istakla je gospođa Rice.

Tokom kratke posjete Bagdadu američka državna tajnica upoznala je iračkog premijera Nourija Al-Malikija sa detaljima posjete predsjednika Busha Srednjem Istoku. Gospođa Rice je u Bagdad, inače, doputovala iz saudijskog glavnog grada Rijada i krajem dana vratila se u saudijsku prijestolnicu i pridružila predsjedniku Bushu.

Takođe danas, irački ministar odbrane Abdul Qadir je rekao da će njegova zemlja trebati inostranu vojnu pomoć u odbrani svojih granica najmanje još deset godina. U intervjuu koji je dao New York Times-u, gospodin Qadir je istakao da će iračkoj vladi trebati dodatne četiri godine kako bi u cjelini kontrolirala unutarnju sigurnost Iraka.XS
SM
MD
LG