Linkovi

Brisel: Prioritet nove hrvatske vlade trebalo bi biti i pitanje ekološko-ribolovne zone


Danas je prvi radni dan nove vlade Republike Hrvatske, kojoj uz čestitke, iz Brisela poručuju da među prioritetnim pitanjima mora riješiti i ona koja se tiču ekološko-ribolovnog pojasa i interesa članica EU Italije i Slovenije, kojih se taj problem vrlo direktno dotiče.

Evropska komisija reagirala je već u trenucima formiranja nove vlade podsjećajući da, iz evropskog ugla, od prvog januara, kada je formalno na snagu stupila hrvatska odluka o ekološko-ribolovnom pojasu, postoje naznake mogućeg problema na relacji Zagreb-Brisel.

Krisztina Nagy, predstavnica za medije evropskog komesara za proširenje Olli Rehna, je tim povodom izjavila:

"Očekujemo da proces pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji uđe u ključnu fazu ove godine. Očekujemo da reforme napreduju dobro, što će omogućiti Hrvatskoj da otvori nova poglavlja pregovaračkog procesa. Već tokom slovenačkog predsjedavanja EU, dakle u prvih 6 mjeseci 2008. godine očekujemo da će se desiti značajan dio tog procesa. Ukupne perspektive postoje. Postoji, takođe, i konkretan problem ekološko-ribolovnog pojasa, a od nove vlade očekujemo da će se tim pitanjem baviti po hitnom postupku."

U Briselu se ne isključuje mogućnost da bi insistiranje Zagreba na provođenju zakona oribolovnoj zoni, čemu se protive Italija i Slovenija, koja je, sticajem okolnosti, trenutno predsjedavjuća EU, Hrvatsku moglo koštati blokiranjem korištenja nekih pristupnih fondova i ukupnim kašnjenjem procesa pridruživanja EU.

To je nagovijestio i evropski komesar za proširenje Olli Rehn, upozorivši hrvatske zvaničnike dan pred formalno stupanje na snagu zakona o ekološkoj-ribolovnoj zoni, da je od suštinske važnosti što prije naći rješenje tog pitanja čim nova vlada preuzme odgvornost. Tako bi se, rekao je gospodin Rehn, izbjegle negativne posljedice na napredovanje Hrvatske prema EU, napredovanje koje bi tokom ove godine trebalo da uđe u odlučujuću fazu.

XS
SM
MD
LG