Linkovi

Predsjednik Bush u Saudijskoj Arabiji


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush stigao je, u okviru sadašnje srednjeistočne turneje, u dvodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji. Visokog gosta dočekao je i na pisti aerodroma u Rijadu pozdravio saudijski kralj Abduallah. Ni gospodin Bush, a ni kralj Abdullah nisu tom prilikom dali nikakve izjave brojnim novinarima koji su pratili slijetanje predsjedničkog aviona.

Tokom dvodnevnog boravka u Saudijskoj Arabiji gospodin Bush će, kako se očekuje, informirati saudijskog suverena o razgovorima koje je prošlog tjedna imao sa izraelskim i palestinskim liderima. U saudijskoj prijestolnici, američki predsjednik, kako ističu zvaničnici, želi razgovarati i o Iranu, koji SAD vide kao veliki prijetnju stabilnosti u tom regionu, a takođe i izvršiti određenu vrstu pritiska potrebnog za uspostavljenje više slobode na Srednjem Istoku. Predsjednik Bush će, kako se očekuje, sa liderima Saudijske Arabije razgovarati i o prodaji oružja toj zemlji.

Prije dolaska u Rijad, gospodin Bush je kratko boravio u Dubaiju, gdje je za okruglim stolom sa mladim arapskim liderima rekao da SAD poštuju islam kao religiju i žele sa islamskim zemljama zajedno da raditi na uspostavljanju i širenju mira.

U svom jučerašnjem govoru u Abu Dabiju, gospodin Bush je od zemalja u regionu Perzijskog zaljeva zatražio da se pridruže Washingtonu u suprostavljanju Iranu, vodećoj državi u svijetu – kako je rakao - koja podržava terorizam.

Nakon Saudijske Arabije predsjednik Bush, kako je planirano, odlazi u Egipat u završnu posjetu zemljama srednjeistočnog regiona, a nakon toga se vraća u Sjedinjene Američke Države.

XS
SM
MD
LG