Linkovi

SAD danas ponovo potvrdile podršku brzom rješenju statusa Kosova


Sjedinjene Američke Države su danas još jednom potvrdile svoju podršku brzom rješenju statusa Kosova. Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je izjavio da SAD žele vidjeti čim prije provedbu plana finskog diplomate Maartija Ahtisaarija za nadgledanu neovisnost Kosova.

Komentirajući, međutim, današnji izvještaj New York Times-a, gospodin Casey je rekao da mu nije poznat nikakav dogovor, a kako navodi Times riječi jednog evropskg zvaničnika, prema kojem su se Washington i Berlin dogovorili da priznaju Kosovo nakon drugog kruga srbijanskih izbora. Ipak, dodao je glasnogovornik State Departmenta, SAD su uvjerene da međunarodna zajednica želi rješenje tog pitanja i da govori jednim glasom. Rusija je, u međuvremenu, saopćila da zadržava stajalište prema kojem je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bez odobrenja Vijeća Sigurnosti, nelegalno.

Istovremeno, kosovski premijer Hašim Tači je, ističući da je proglašenje nezavisnosti u narednim sedmicama na vrhu njegovog dnevnog reda, danas izjavio da neće biti nikakvog odgađanja. Novoimenovani premijer je, u susretu sa specijalnim predstavnikom misije UN-a na Kosovu Joackhimom Rueckerom, rekao da je Kosovo spremno za nezavisan status:

”Kosovo je spremno i ujedinjeno za takav status. Spremni smo započeti i provesti do kraja odluku međunarodne zajednice da prizna nezavisno Kosovo i ne bi željeli odgađati taj proces.“

Govoreći na zajedničkoj press konferenciji, specijalni predstavnik misije UN na Kosovu Joachim Reucker je potvrdio da će UN učiniti sve što može kako bi pomogao proces konačnog rješenja:

”I dalje ćemo tijesno surađivati po pitanju statusa. UNMIK ima mandat da olakša proces određenja statusa, kao i svih važnih pitanja s kojima ćemo se suočiti u narednim sedmicama, uključujući i ekonomska pitanja.“

Komentirajući pitanja vezana za status Kosova u svjetlu nedavnog izbora Hašima Tačija na mjesto premijera, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je naglasio da je kompromis ključ za sve elemente budućeg statusa pokarjine. On je također istakao potrebu za novom rezolucijom Vijeća sigurnosti.


XS
SM
MD
LG