Linkovi

Cikotić: SAD za oružane snage BiH i dalje ključni partner


Iz sjedišta NATO saveza u Brusselsu stigla je ohrabrujuća vijest - NATO je odobrio individualni akcioni program partnerstva sa BiH. To praktično znači da se na putu BiH u punopravno članstvo u toj asocijaciji nalazi još samo jedna stepenica. U tom su procesu Sjedinjene Američke Države će i dalje biti najznačajnija podrška BiH - ocijenio je tim povodom, govoreći za Glas Amerike ministar odbrane Selmo Cikotić:

”Sjedinjene Američke Države ne predstavljaju jednog od ključnih partnera. One su u reformi odbrane i na našem putu integriranja u kolektivne i druge oblike zajedničke sigurnosti na međunarodnom planu naš ključni partner. I sa stanovišta uloge koju su imale i u procesu izvođenja reforme odbrane, i sa stanovišta višestruke vojne pomoći koju pružaju u ovom trenutku i, naravno, sa stanovišta uloge koju imaju u okviru NATO saveza i drugih međunarodnih odbrambenih struktura.

Nedavna posjeta Washingtonu je predstavljala jednu vrstu pozicije ili prilike da se tri novoprimljene zemlje, članice programa Partnerstvo za mir - BiH, Crna Gora i Srbija - nađu za jednim stolom sa predstavnicima ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih država i da čuju njihove stavove i ocjene.
Meni je bilo drago biti u poziciji koja se prepoznaje kao najveći domet, ili najveći učinak, od te tri zemlje i u smislu napretka unutar vlastitih granica, i u smislu ostvarivanja napretka na međunarodnom planu, odnosno priližavanja NATO savezu.

U savezu se razmatraju prijedlozi proširenja našeg ušečća... Da li će to biti Irak... ili će to biti neka druga mirovna misija.... predmet je odlučivanja u okviru našeg političkog sistema, gdje Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant oružanih snaga donosi odluku koju kasnije potvrđuje Parlamentarna skupština BiH.

U svakom slučaju, sazrela je svijest o spremnosti i potrebi naših oružanih snaga i ostalih državnih struktura da BiH poveća učešće u mirovnim operacijama, da se poveća učešće u podjeli rizika i određenih teškoća koje neminovno postoje u okviru mehanizama međunarodne stabilnosti. BiH bi, na toj osnovi, kasnije sa pravom mogla da očekuje ”raspodjelu dobiti“ koju donosi članstvo i pripadanje međunarodnim savezima i koalicijskim snagama. Ta dobit je u svakom slučaju, prema svima našim procjenama, realno veća od rizika koji preuzimamo.”

XS
SM
MD
LG