Linkovi

Gregorian: Članovi porodice Karadžić su dio mreže koja pruža podršku Radovanu Karadžiću


Prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko Rafi Gregorijan razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem o budućem statusu distrikta. Tokom tog susreta gospodin Gregorijan se osvrnuo i na jučerašnje oduzimanje ličnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića.
On je istakao da oduzimanje putnih isprava i ličnih karata supruzi, sinu, kćerki i zetu haškog optuženika Radovana Karadžića predstavlja dio napora vlasti Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice da se uradi nešto konkretno na razbijanju mreže pomagača osobama koje Haški tribunal tereti za ratne zločine. Da posjetimo, pripadnci MUP-a Republike Srpske su po nalogu OHR-a oduzeli lična dokumenta Ljiljani Zelen-Karadžić, Aleksandru Karadžiću, Sonji Karadžić-Jovičević i Branislavu Jovičeviću.

Govoreći o razlozima zbog kojih se OHR odlučio na takav korak, gospodin Gregorijan je, pored ostalog, rekao:

”Što se tiče porodice Karadžić, njeni članovi su dio mreže podrške.Oni su nedavno bili i predmet jednog sudskog naloga Suda Bosne i Hercegovine kojim se zamrzava sva njihova imovina. Postoji određena zabrinutost da bi u slučaju ostavljana mogućnosti da putuju izvan zemlje, oni uspjeli izbjeći napore na provođenju istrage s obzirom na to da su zaista u mreži podrške Radovanu Karadžiću.“

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan je, takođe, saopštio da se danas razgovaralo o budućem statusu distrikta koji se, kako je rekao, mora riješiti zakonskim putem u Parlamentu BiH.

Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i mogućnost prestanka mandata OHR-a u BiH, o čemu su stavovi iz Republike Srpske dobro poznati i veoma jasni, rekao je predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i dodao:

”Ključni momenat za transformaciju mandata OHR je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.“

Rafi Gregorijan i Igor Radojičić su danas razgovarali i o reformi odbrane koja, kako su zaključili, predstavlja jednu od uspješniji reformi u Bosni i Hercegovni.

XS
SM
MD
LG