Linkovi

Bush pozvao Izrael da okonča okupaciju teritorija zauzetih 1967.


Predsjednik SAD George Bush ocijenio je danas da će izraelsko-palestinski mirovni sporazum zahtijevati bolne ustupke obje strane i istakao da su i izraelski i palestinski zvaničnici odlučni da pregovorima dođu rješenja. Tu i druge ocjene gospodin Bush iznio je nakon dvodnevnih susreta za najvišim predstavnicima Izraela i Palestinaca, okončavajući na taj način prvi dio osmodnevne srednje-istočne turneje.

Američki predsjednik je pozvao Izrael da okonča okupaciju teritorija zauzetih 1967. godine. Sporazumom se mora uspostaviti Palestina kao domovina palestinskog naroda, kao što je uspostavljen Izrael kao domovina židovskog naroda, kazao je američki predsjendik. Uspostava palestinske države, kazao je američki predsjednik, će poboljšati stabilnost u cijelom regionu. Sudbina Jerusalema je teško pitanje, takođe je istako gospodin Bush, jer ga obje strane žele kao svoj glavni grad, ali izrazio uvjerenje da i će i to pitanje biti riješeno. Gospodin Bush je je rekao da vjeruje da će prije isteka njegovog mandata za godinu dana, biti potpisan mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca. On je trenutni krug mirovnih pregovora nazvao istorijskom šansom za postizanje rješenja sa dvije države. Gospodin Abass je takođe izrazio nadu da će ova godina biti godina stvaranja mira.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali, predsjednik Bush je takođe pozvao palestinsko vođstvo da obuzda militante koji nastoje onemogućiti mirovne napore. On je rekao da je Hamas, čiji pripadnici sada kontrolirju pojas Gaze, donio samo bijedu Palestincima koji žive na toj teritoriji.

Gospodin Bush je imenovao Williama Frasera, generala američke vojske najvišeg ranga, da pomogne nadgledanju ispunjavanja obaveza koje su i Izrael i Palestinci preuzeli u okviru mape puta ka miru, dokumenta u čijem su kreiranju 2003. godine, osim palestinskih i izraelskih zvaničnika, učestvovali i visoki predstavnici Ujedinjenih naroda, Evropske unije, Rusije i SAD.


XS
SM
MD
LG