Linkovi

The Bos - automobil sam svoj "gazda"


Na međunarodnom sajmu elektronike u Las Vegasu početkom ove sedmice, uz ostala mala i velika ”čuda“ elektronike i tehnike, predstavljen je automobil koji upravlja sam sobom, pa se i sam parkira na planiranom odredištu. Automobil kojem nije potreban vozač mogao bi se pojaviti na tržištu za desetka godina smatraju u američkom automobilskom gigantu General Motorsu. Prototip koji je GM predstavio u Las Vegasu je model Chevy Tahoe, koji je u samovozećoj verziji simbolično nazvan The Bos. Za sigurno kretanje tog prototipa GM koristi tehnologiju firme Continental. Inače, automobil bez vozača se prvi put pojavio prošle godine na manifestaciji Urban Challenge, na prigradskim putevima se kretao uobičajenom brzinom stvarnog saobraćaja.

Glasnogovornik General Motorsa Larry Burns kaže da je tehnologija upravljana vozilom zasnovana na radarskim i laserskim senzorima koji omogućavaju pregled od 360 stepeni oko vozila i brzoj vještačkoj inteligencija koja ”intepretira” prikupljene podatke i omogućava automobilu da ”vidi i odluči“ šta da radi. Uz to, gospodin Burns će reći:

”Kada zaglavite u saobraćaju, ili želite provjeriti svoj e-mail, ili u automobilu čitati novine, ili jesti, razgovarati telefonom, treba vam neko, ili ”nešto“ da preuzme kontrolu nad vozilom. To ”nešto“ mi pokušavamo napraviti. Treba da vozite u ured? Zamislite mogućnost sa samo pritisnite dugme odgovarajuće komande i automobil vas odveze sam i sam se parkira.“

Ključna prepreka, kažu u General Motors-u, nije toliko tehničke prirode, koliko ljudske. U pitanju su saobraćajni propisi, zakoni o osiguranju....a ne treba zanemariti ni ljudsku strast za vožnjom automobila i kontrolom koju imaju dok drže volan u rukama.

XS
SM
MD
LG