Linkovi

Povijesna prilika za postizanje izraelsko-palestinskog mira


Predsjednik SAD George Bush je današnjom posjetom Izraelu započeo devetodnevnu srednje-istočnu turneju kojoj je cilj osigurati da Izraelci i Palestinci započnu ozbiljan zajednički rad na formiranju palestinske države, koja će živjeti u miru s Izraelom, što je jedan od osnovnih zaključaka međunarodne konferencije na kojoj su obnovljeni izraelsko-palestinski mirovni pregovori, održane inače u Annapolisu, nedaleko od Washingtona, krajem novembra prošle godine. Američki predsjednik je postavio sebi za cilj da dočeka u Bijeloj kući - koju napušta slijedećeg januara - formiranje neovisne i demoratske palestinske države.

Izraelski premijer Ehud Olmert je tokom susreta sa svojim američkim gostom naglasio da i izraelski i palestinski lideri veoma ozbiljno uzimaju zadatak postizanja konačnog mira na Srednjem Istoku. Nakon susreta sa gospodinom Bushom u Jerusalemu koji je trajao gotovo 3 puna sata , izraelski premijer je priznao da postoje problemi s kojima se planirani pregovori sučeljavaju, naglasivši da će, sve dok ima militanata poput Hamasa koji kontroliraju Gazu, biti teško doći do finalnog porazuma. Gospodin Olmert je također naglasio da Izrael mora ispoštovati sve svoje obaveze, dok je predsjednik Bush ocijenio da je logično da se Izrael mora braniti od napada Hamasovih militanata i pripadnika drugih i radikalnih grupa. Pri tome se, naglasio je američki predsjednik, nikada s uma ne smiju smetnuti životi nevinih.

Obje strane, takođe je naglasio gospodin Bush, pred sobom imaju težak izbor, ali sadašnja prilijka je istinski povijesna prilika da se postigne finalno rješenje o dvije države, jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Izrael, nastavio je Buhs, mora raseliti nelegalna židovska naselja, a Palestinci - i to će, kako je posebno istakao, još jednom ponoviti sutra i predsjedniku Mahmoudu Abbasu - moraju zaustaviti terorističke napade.

Istodobno, u Gazi koju kontrolira Hamas, najmanje pet hiljada pristalica te militantne grupe prosvjedovalo je protiv posjete američkog predsjednika, paleći američke zastave i uzvikujući uvredljive parole. I krajnje radikalne židovske grupe su kritizirale gospodina Busha jer je, kako navode, previše popustiljiv prema zahtjevima Palestinaca.

Sutra se američki predsjednik na Zapadnoj obali sastaje s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a srednje-istočnu turneju nastavlja posjetama Kuwaitu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

XS
SM
MD
LG