Linkovi

Nuklearni arsenal Pakistana ne može dospjeti u ruke ekstremista


Pakistan je oštro odbacio sugestije direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammeda ElBaradei-a da je nuklearni arsenal u toj zemlji u opasnosti da padne u ruke islamskih ekstremista. Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, Mohammad Sadiq je danas na konferenciji za novinare istakao da su takve ocjene gospodina ElBaradei-a neodgovorne i neosnovane, posebno naglasivši da je Pakistan odgovorna nuklearna sila sa višestrukom zaštitom i kontrolom svog nuklearnog arsenala.

Direktor IAEA je, inače, svoju zabrinutost za takvu mogućnost iskazao u intervjuu za pan-arapski list Al-Hayat. List, u jučer objavljenom intevjuu, prenosi njegove riječi da bi Pakistan mogao potonuti u kaos i doći pod kontrolu ekstremnog režima, ostvarajući na taj način put da 30 do 40 nuklearnih bojevih glava dospije u ruke militanata.

U međuvremenu je američki senator Joe Liberman reporterima rekao da je i on, nakon današnjeg razgovora sa najvišim pakistanskim vojnim liderima, uvjeren u bezbjednost pakistanskog nuklearnog arsenala.

XS
SM
MD
LG