Linkovi

Incident u Hormuškom tjesnacu: Iran optužuje Pentagon za falsifikat


Iransko ministrasrstvo optužuje Pentagon da je fabrikovao jučer objavljene video snimke na kojima se čuje kako sa američkog broda nastoje kontaktirati iranske čamce i identificirati se kao brod koalicijskih snaga. Na snimku se čuje i glas sa iranskog čamca koji putem radija upozorava američki brod da će uskoro eksplodirati. Iranski državni mediji citiraju neidentifikovanog člana Revolucionarne garde koji kaže da se radi o starom video snimku, a da tonski dio tog snimka nije autentičan.

Iz Pentagona, američkog ministarstva odbrane, saopšteno da su sa palube američkog broda snimljene četiri minute tog incidenta, a da je cijeli incident trajao oko 20 minuta.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je, pored ostalog, da Iran mora snositi posljedice ukoliko se iranski patrolni čamci ponovo budu suprostavljali američkim brodovima u Perzijskom zaljevu. Govoreći sa reporterima tokom putovanja sa predsjednikom Bushom na Srednjim Istok, gospodin Hadley je nedeljni incident, u kojem se pet iranskih patrolnih čamaca kojima su, navodno, upravljali pripadnici iranske Revolucionarne garde prijeteći približilo američkom ratnom brodu u Hormuškom tjesnacu,
nazvao provokativnim činom koji je mogao dovesti do sukoba između američkih i iranskih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG