Linkovi

Dvije predizborne utrke završene, ostaje još 48


Senatorica iz New Yorka Hillary Clinton, kandidat Demokratske stranke pobijedila je na jučerašnjem preliminarnom glasanju u saveznoj državi New Hampshire. Najviše glasova od kandidata Republikanske stranke dobio je senator iz Arizone John McCain. Tijesna pobjeda Hillary Clinton uslijedila je nakon istraživanja javnog mijenja koja su ukazivala da će ona uveliko izgubiti od senatora iz Illinoisa Baracka Obame, koji je prošle sedmice pobijedio u Iowi. Iznenađujući rezultati pokazuju da će predsjednička izborna utrka u obje stranke u narednih osam mjeseci biti neizvjesna.

Hillary Clinton je, slaveći pobjedu u New Hampshire-u, podsjetila na sličan ”izborni povratak” njenog supruga, bivšeg predsejdnika Billa Clintona u upravo u New Hampshire-u prije 16 godina. Svojim pristalicama rekla da je u međuvremenu našla samu sebe i dodala:

”Dajmo sada zajedno Americi povratak kojeg je meni upravo dao New Hampshire.“

Senator Barack Obama, pobjednik u Iowi prošle sedmice, kandidat koji sebe ”reklamira” kao čovjeka koji donosi promjene, zahvalio se mladim, stranački neopredjeljenim glasačima koji su izašli na birališta u rekordnom broju, rekavši da.....

”....oni u svojim srcima znaju da ovaj put mora biti drugačije.“

Senator John McCain, ”pretplatnik” na pobjede na preliminarnim stranačkim izborima u New Hampshire-u (pobijedio je i dva puta ranije), prije samo šest mjeseci gotovo da je bio ”otpisan,” jer se podrška javnosti drastično smanjivala. Nije pogriješio nadajući se dobrom rezultatu.

”Kada su me mnogi proglašavali već poraženim, ja sam govorio da idem u New Hampshire gdje glasači neće dozvoliti da neko drugi umjesto njih donosi odluke.“

New Hampshire, sa svojih milion i 300 hiljada stanovnika koji imaju priliku prvi glasati u nizu preliminarnih stranačkih izbora, ima ogroman utjecaj na daljnu kampanju. Prije svega zbog izrazite karakteristige tamošnjeg ”biračkog tijela.” Naime, u prosjeku od deset glasača svaki četvrti se smatra neovisnim, stranački neopredjeljenim.

Barak Obama je ”dizajnirao“ svoju kampanju prema njima, izborni stratezi Johna McCaina takođe su nastojali privući te nezavisne... i uspjeli.

Mitt Romney,bivši guvener susjednog Masachusetsa, i prema mnogim istraživanjima javnog mijenja u prednosti nad Johnom McCainom pred glasanje u New Hampshireu, osvojio je - kako je rekao - drugu ”srebrenu” medalju.

John Edwards, kandidat Demokratske strane, treći po rezultatima New Hampshire-u i drugi iz Iowi-e, obećavajući svojim pristalicama da će nastaviti, dosadašnji tok preliminarnih stranačkih odmjeravanja snaga, popularnosti i ubjedljivosti predsjednički kandidata sumirao je vrlo kratko i vrlo realno:

”Dvije utrke su završene. Ostaje još 48.“

XS
SM
MD
LG