Linkovi

U čemu je "tajna" malog New Hampshire-a


Glasači u američkoj saveznoj državi New Hampshire danas izlaze na takozvane preliminarne izbore, koji su dio procesa biranja predsjedničkih kandidata Republikanske i Demokratske partije. Prema istraživanjima objavljenim jučer, republikanski senator John McCain je u blagom vođstvu ispred bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya. Bivši guverener Arkansasa Mike Huckabee, koji je prošle sedmice pobijedio na preliminarnim izborima u Iowa-i, je treći u većini istraživanja mogućeg ishoda glasanja u New Hampshire-u. Među demokratskim kandidatima, istraživanja ukazuju na vođstvo senatora iz Illinoisa, Baracka Obame, ispred senatorice iz New Yorka Hillary Clinton.

Zašto je mali New Hampshire toliko važan, ako se gleda na svih 50 američkih saveznih država, kada je izbor predsjednika u pitanju?

Allan Lichtman, profesor na univerzitetu American i predsjednički povjesničar, kaže:

”Vrijednost preliminarnog glasanja je upravo postići efekat praćke - izbaciti kandidata na stazu ka finalnoj pobjedi.“.


Pobjede koje su na glasanju u Iowi prošle nedjelje postigli Barack Obama i Mike Huckabee, barem za sada, su određeno iznenađenje u predsjedničkoj utrci. Oni su dobili više glasova od dotadašnjih favorita Hillary Clinton i Rudy-a Giuliani-a. Za razliku od glasača u većim saveznim državama u kojima se preliminarni izbori održavaju kasnije, glasači u New Hampshire-u imaju priliku da se susretnu sa kandidatima u relativno malim grupama, gotovo privatno, i direktno im postavljaju pitanja.

Stephen Hess , analitičar pri političkom institutu Brookings, kaže:

”Tamošnji ljudi su jednostavno navikli na to. Oni gotovo da misle da ne mogu glasati, ukoliko osobno ne pogledaju kandidata u oči i ne rukuju se s njim.“

Oko 45 posto glasača u New Hampshire-u su neovisni i često je verlo teško predvidjeti kako će glasati, ističe profesor Lichtman:

”Stranački neovisni, ili neodlučni, igraju ogromnu ulogu u glasanju u New Hampshire-u. Ne zna se da li će glasati za kandidata-republikanca ili za demokratu. Zato je glasanje u malom, ali stranački vrlo neovisnom, New Hampshire-u toliko važno.“


U Exeteru, živopisnom gradiću kakvih je mnogo u New Hampshire-u, bračni par Linda i John Noon, koji su se netom vratili kući nakon što su jedno vrijeme živjeli u Evropi, jedni su od tih brojnih ”neovisnih.“ Gospođa Noon kaže:

”Zanima me šta kandidati imaju reći. Živjela sam u inostranstvu, treba mi više informacija. Posebno me zanimaju njihovi stavovi oko zdravstvenog osiguranja i oko rata u Iraku.“


Oboje naglašavaju da nisu odlučili za koga glasati, mada gospodin Noon dodaje da je nešto naklonjeniji Obami.

”On me se doima poput John F. Kennedyja... pogrešno potcijenjen u početku. Ja sam spreman za promjenu i volio bih u Bijeloj Kući vidjeti novu, drugačiju osobu.

Ankete pokazuju da se Barack Obama uspio definirati kao demokratski kandidat koji bi unio velike promjene u politiku koja stiže iz Washingtona.

Dante Scala, profesor političkih nauka na univerzitetu u New Hampshire-u, kaže:

”Ukoliko Obama pobijedi ovdje, onda je slijedeći potez na državama poput Južne Karoline, s velikom crnačkom populacijom. Ukoliko Afro-Amerikanci povjeruju da je Obama takav kandidat, mada crnac, koji može pobijediti u dvije savezne države s najviše bijelog stanovništva, uzet će ga vrlo ozbiljno i glasati za nejga. A ako se to dogodi, teško da Hillary Clinton ima veće šanse.“


Što se tiče Republikanaca, Mike Huckabee, bivši baptistički svećenik, je iznenadio mnoge analitičare odnijevši pobjedu na preliminarnim izborima u Iowa-i. Prema anketama u New Hampshire-u, Mike Huckabee je nešto iza bivšeg guvernera Massachusetts-a, Mitta Romney-a, i senatora Johna McCaina. Gospodin Scala tim povodom ističe:


”U New Hamsphire se praktički odlučuje, kada su Republikanci u pitanju, ko je glavni protivnik Mike Huckabee-ja. Senator McCain istinski želi to biti. Mislim i da može.“

Pobjeda na preliminarnim izborima u New Hampshire-u nikako ne garantira nominaciju unutar stranke, ali osigurava veliku podršku i politički kapital kandidatima koji tu pobijede u nastvku ovogodišnje, izuzetno konkurentne, utrke za Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG