Linkovi

Slovenija podržava, Olli Rehn upozorava


Slovenija, koja od početka januara predsjedava Evropskom unijom, podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom što je prije moguće. Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel je danas, govoreći o prioritetima zemlje, kao predsjedavajuće EU, rekao da vjeruje da bi sa predstavnicima Srbije taj prorazum trebalo da bude potpisan do kraja ovog mjeseca. Gospodin Rupel je podsjetio da prijem u članstvo EU podrazumijeva saglasnost svih 27 postojećih članica, te da je potpisivanje sporazuma odlagano zbog toga što Beograd nije uhapsio i Haškom tribunalu izručio ključne optuženike za ratne zločine, bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i bivšeg komandanta nekadašnje Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Komesar EU za proširenje Olli Rehn je tokom današnjeg susereta sa slovenačkim zvaničnicima, međutim, izrazio oprez, rekavši da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zavisiti od toga da li će Srbija u potpunosti surađivati sa Haškim tribunalom.

”Ubrzo ću se konsultirati sa novim tužiteljem Haškog tribunala i zatražiću njegovu procjenu u pogledu suradnje Srbije s Tribunalom. Ključno je da svako u Srbiji shvati da taj uvjet i dalje stoji i da je ključan za porpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” rekao je Olli Rehn, dodavši da i on želi da taj sporazum bude potpisan što je prije moguće.

Podpredsjednica Evropske komisije Margot Wallstrom, koja je danas takođe stigla na Brdo kod Kranja, na određeni način je izrazila povjerenje u poteze koje, u funkciji predsjedavajućeg EU, kane vući slovenački zvaničnici.


”Ono o čemu ćemo i ovdje i na našoj plenarnoj sjednici govoriti je ovaj region i ono što se dešava na području zapadnog Balkana. Možemo imati povjerenja u iskustvo Slovenije o ovom regionu, te ćemo na to i računati i iz toga učiti” - istakla je gospođa Wallstrom.


XS
SM
MD
LG