Linkovi

Rice - Iran najveća pojedinačna prijetnja na Srednjem Istoku


Sjedinjene Američke Država su odbacile iransko objašnjenje da je ”bliski susret” patrolnih čamaca iranske i brodova američke mornarice u Hormuškom tjesnacu bio čin rutinskog djelovanja iranske mornarice i Teheran upozorile da takvo nešto više ne čini.

Glasnogovornica Bijele kuće Dona Perino je incident nazvala nesmotrenim i neregularnim i istakla da američkim zvaničnicima eventualne iranske namjere nisu jasne.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je uputila oštro upozorenje Iranu u kojem od Teherena traži da prestane sa, kako je to ona nazvala, provokacijama. Gospođa Rice je iranski potez ocijenila provokativnim i opasnim, dodajući da će Sjedinjene Američke Države braniti svoje i interese saveznika u tom regionu. Ona je, kako danas prenose mediji, Iran nazvala najvećom pojedinačnom prijetnjom na Srednjem Istoku.

Da podsjetimo, prema informacijama zvaničnika američke vlade i vojske u nedjelju su američki brodovi bili spremni na otvaranje vatre kada je nekoliko iranskih patrolnih čamaca agresivno manevrisalo u njihovoj blizini u Hormuškom tjesnacu. Iz iranskog ministarstva vanjskih poslova saopštavaju da je riječ o uobičajenim postupcima i sugerišu da se možda radi o pogrešnim procjenama sa američke strane.

XS
SM
MD
LG