Linkovi

Pravoslavni Božić sa radošću slavljen u cijeloj BiH


Pravoslavni hrišćani, koji vrijeme računaju po starom, julijanskom kalendaru, slave danas svoj najradosniji praznik, Božić. Svečana litrugija služena je u svim pravoslavnim crkvama u Bosni i Hercegovini, a centralna svečanost obilježavanja Božića, održana je u Sabornoj crkvi u Sarajevu. Liturgiju je predvodio mitropolit dabrobosanki Nikolaj, koji je nakon dvosatne službe , pročitao i božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla.

Božićna poslanica patrijarha Pavla bila je zapravo poruka mira, mira koji treba da se useli u srca, duše i živote ljudi. Imati mir Božiji znači imati mir sa Bogom, sa bratom, sa čovjekom, sa sveukupnom tvorevinom Božijom, kaže između ostalog, u svojoj poslanici patrijarh Pavle.
Patrijarh Pavle je na kraju svoje poslanice pozvao sve ljude dobre volje da praznik Hristovog rođenja slave u miru, radosti i duhovnom raspoloženju, uz želju da svjetlost betlehemske noći obasja sve ljude i sve narode svijeta, darujući mir svima i svakome.

Osim u Sarajevu, bilo dostojanstveno i svečano i u Zenici, Bihaću, Tuzli, te drugim gradovima, gdje su služene božićne litrugije. Inače, proslava Božića, počela je jučer, na Badnji dan, a sinoć, na Badnju večer, tradicionalno su, u prisustvu velikog broja vjernika pred pravoslavnim crkvama zapaljeni badnjaci.

Božić je svečano i radosno dočekan i slavljen i širom Republike Srpske. Pred više hiljada vjernika svetu liturgiju u sabornoj crkvi Svete Trojice u Banjaluci jutros je služio episkop banjalučki vladika Jefrem, koji je prisutnima, a i svim vjernicima, poželio da božićne dane provedu u sreći i blagostanju. Vladika Jefrem je posebnu molitvu namijenio Srbima na Kosovu, kojima su, kako je rekao, pored imovine i svetinja ugroženi i životi. Božićnoj liturgiju u banjaluci prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.
Božićnu liturgiju u Bijeljini služio je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji se, između ostalog, založio za mir i očuvanje, kako je istakao, jedinstvene Republike Srpske u sastavu Bosne i Hercegovine.

Inače, i u svim drugim pravoslavnim crkva na području Republike Srpske danas je pročitana poslanica patrijarha srpskog Pavla, koji se već mjesecima liječi u Beogradu.

Božić je i ove godine, u skladu sa tradicijom, slavljen u porodičnom krugu, a kako je u Republici Srpskoj neradni dan, sve sve institucije, preduzeća i prodavnice su bile zatvorene. S obzirom da su prošle godine usvojene izmjene i dopune Zakona o praznicima, sutra će, za razliku od ranijih godina, u Republici Srpskoj biti radni dan. Prekosutra, 9. janura, se ponovo neće raditi, jer će biti obilježavan dan tog entiteta.

XS
SM
MD
LG