Linkovi

Pred odlazak predsjednika Busha na Srednji Istok


Administracija predsjednika Busha je objavila neke od detalja predsjednikove posjete Srednjem Istoku, koja bi trebala da traje 9 dana. Predsjednik na put kreće u utorak, a turneja uključuje Izrael, Zapadnu obalu, Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Dubai, Saudijsku Arabiju, i Egipat.

U četvrtak u Gazi, samo pet dana prije nego predsjednik Bush posjeti Srednji istok, devet Palestinaca je ubijeno, 30 ih ranjeno, u okršaju izraelskih tenkova s militantima. Izrael je saopćio da je to bila odmazda za palestinske raketne napade.

Nastavak nasilja je u neskladu s postignućima s mirovne konferencije u Marylandu krajem 2007. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley prati predsjendika na ovoj turneji:

Stephen Hadley, Savjetnik za nacionalnu sigurnost :

Oni koji promoviraju ekstremizam i koriste se terorom, učinit će sve da opstruiraju svaki napredak, jer ako stvari počnu funkcionirati, to vodi ka mirnoj Palestini, uz mirni Izrael - a oni to ne žele.

Dok bude na srednjem istoku, predsjednik Bush će se sastati s predsjednikom Mahmoudom Abbasom na Zapadnoj OBali, i izraelskim premijerom Ehud Olmertom u Jerusalemu. Gospodin Bush je izjavio u četvrtak da će od Izraela zatražiti da raseli nelegalna naselja. Gospodin Hadley kaže da će predsjendik Bush tijekom duge turneje tražiti podršku za svoju politiku prema Iraku, Libanu i Iranu.

Stephen Hadley, Savjetnik za nacionalnu sigurnost :

Predsjednik će nasamo razgovarati sa svojim domaćinima, i naglasiti da je Amerika svjesna koliku opasnost predstavlja Iran, te da prijatelji i saveznici mogu računati na naše učešće u regionu.

Analitičari iz nevladine grupe Centar za Strateške i Medjunarodne Studije kažu da su predsjednikovi ciljevi medjutim, isuviše ambiciozni. Jon ALterman iz odjela centra za Srednji Istok:

Jon ALterman, Centar za Strateške i Medjunarodne Studije :

Predsjednik Bush ne pokušava više transformirati Srednji Istok izdaleka. On sada pokušava u malim, privatnim, oči u oči sesijama uvjeriti tamošnje lidere u svoje stavove. Bit će malih uspjeha tu i tamo, ali su problemi isuviše veliki da bi se riješili na ovom putovanju.

U ovoj grupi takodjer kažu da bi predsjednička utrka u Americi mogla biti kamen spoticanja. Analitičar Anthony Cordesman:

Anthony Cordesman, Centar za Strateške i Medjunarodne Studije:

Lideri Srednjeg Istoka se susreću ne samo s predsjednikom koji je na odlasku, nego i sa velikom neizvjesnošću, a novim predsjendikom koji praktički neće ući u Bijelu Kuću prije 2009.

Nasilje na Srednjem Istoku je ometalo mirovne napore brojnih američkih predsjendika. Bilo je i uspjeha - medju njima povijesni mirovni ugovor izmedju Izraela i Egipta u vrijeme Jimmy Cartera. Predsjednik Bush se nada postići takvo nešto prije nego slijedećeg januara napusti Bijelu Kuću.

XS
SM
MD
LG