Linkovi

Preliminarno glasanje veceras u saveznoj drzavi Iowa


Večeras će stanovnici savezne države Iowa dati svoje glasove za kandidata kako demokratske, tako i republikanske stranke za budućeg američkog predsjednika. Kandidati, sa svoje strane, koriste ove zadnje sate kako bi definitivno pokušali uvjeriti glasače da su baš on ili ona pravi kandidat za predsjednika . Bivši demokratski senator John Edwards je započeo maratonsku, 36-satnu turu po cijeloj Iowi još jučer, fokusirajući svoju kampanju na jedan argument: on je branitelj američke srednje klase. Najnovija istraživanja javnog mnijenja ukazuju na to da su u Iowi u vrlo tijesnoj utrci on, senatorica Hillary Clinton, i senator Barack Obama.Medju republikancima, najtješnja utrka je medju bivšim guvernerom savezne države Arkansas, Mike Huckabee-jem, i bivšim guvernerom Massachusettsa, Mitt Romney-em.

Ovaj je dan prilika za zadnje pokušaje. Fraza Glasajte za mene, se govori na mnogo načina. Čujmo Johna Edwardsa, Baracka Obamu, i Hillary Clinton:

John Edwards:

Velika plima promjena koja započinje ovdje u Iowi, zahvatiće cijelu zemlju!

Senator Barack Obama :

Odlučujući je ovo trenutak u našoj povijesti. Naša je zemlja u ratu, naša je planeta u opasnosti!

Senatorica Hillary Clinton :

Izadjite na izbore večeras i promijenit ćemo tok povijesti!

Većina anketa pokazuje da su tri vodeća demokratska kandidata u vrlo tijesnoj utrci - i stoga svako od njih se koristi različitom taktikom, Edwards je ostao budan cijelu noć, nazivajući finalnu noć pred glasanje: 36-satni maraton za srednju klasu.

John Edwards :

Mi ćemo moći ponovno uspostaviti moć demokracije, vratiti je vama, i obnoviti onu srednju klasu u koju vjerujemo, gdje svako ima dovoljno, gdje svako ima šansu.

Tijesna utrka bi mogla glasače okupiti na rasprave, a kandidate na žešću kampanju. No, previše intenzivna kampanja može voditi do zbunjenosti:

Senator Barack Obama :

Čini mi se da ćemo uspjeti zajedno, Sioux City!

No, u tom trenutku je Barack Obama bio u mjestu Council Bluffs, a ne u Sioux City-ju! I on i gospodja Clinton su lansirali dvominutne reklame na lokalnim TV stanicama - što je dvostruko duže nego je uobičajeno. U protekle dvije nedjelje su gradjani Iowe bili pod baražnom vatrom medijskih poruka, uključujući i telefonske poizve glasačima. Jedan od gradjana Iowe kaže:

Gradjanin Iowe:

Svima nam je već muka od toga. Konstantne poruke preko televizije, telefonski pozivi, i ljudi koji kucaju na vrata. Ludilo! Svaki put kada zazvoni telefon, to je neko od njih. Prijatelji nas više ni ne zovu.

I kandidati republikanske stranke zovu glasače telefonom. Dva najjača republikanska kandidata su bivši guverneri Mike Huckabee i Mitt Romney. Huckabee, inače protestantski svećenik, parafrazira odjeljak iz Biblije:

Mike Huckabee, republikanski predsjednički kandidat :

Imali smo pred sobom težak izbor ove nedjelje: hoćemo li uzvratiti udarac i činiti isto drugima kao što su oni nama, ili ćemo činiti drugima onako kako bismo željeli da se prema nama postupa?

Mitt Romney, multimilijuner, je potrošio najmanje 17 milijuna dolara vlastitog novca na kampanju:

Mitt Romney, republikanski predsjednički kandidat:

Mislim da nam ide jako dobro. Ne znam još hoćemo li biti prvi ili drugi, ali definitivno jedno od toga: zlato ili srebro.

Ova preliminarna glasanja se sada održavaju samo u Iowi - jednoj od 50 saveznih država. No, pošto se radi o prvom testu izbora američkih glasača, cijela zemlja prati da vidi hoće li pobjednici odavde nastaviti pobjedjivati i drugdje.

XS
SM
MD
LG