Linkovi

Parlamentarni izbori u Pakistanu odgodjeni za 18 februar


Pakistanski prdsjednik Prevez Musharaf kaže da će britanski Scotland Yard učestvovati u istrazi ubistva bivše premijerke Benazihr Bhutto.

On je tokom današnjeg obraćanja naciji rekao da želi oformiti komisiju koja će razriješiti bilo kakave sumnje glede okolnosti ubistva gospodje Bhutto. On je njenu smrt nazvao velikom tragedijom i teroriste smatra počiniocima ubistva.

Britanski ministar vanjskih poslova, David Miliband, kaže da će jedan policijski tim za borbu protiv terororizma uputiti u Pakistan do kraja sedmice.

Tokom govora, predsjednik Musharraf je takodjer pozdravio odluku izborne komisije da izbore odgodi za 18. februar, navodeći da će izbori u ovom terminu biti slobodni, mirni i pravedni.

On je strogo osudio one koji su nasilno prosvjedovali nakon atentata na Bhutto. Oko 60 ljudi je izgubilo živote, a nanesena je materijala šteta od nekoliko miliona dolara tokom ovih prosvjeda.

Suprug preminule Bhuto je prethodno osudio odlaganje izbora, ali je rekao da će Pakistanska narodna partija ipak učestvovati na izborima. On je takodjer pozvao Ujedinjene nacije da uzmu udjela i istrazi ubistva njegove žen.

Opoziciona partija bivšeg premijera Nawaza Sharifa je izvjestila da će, takodjer, učestvovati na izborima u novom terminu.

XS
SM
MD
LG