Linkovi

Tri miliona beba godišnje umire u prvoj sedmici svoga života


Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da u prvoj sedmici života u svijetu godišnje umire, do tri miliona beba. Jedan od uzroka je preuranjeni porodjaj. Ali, sreća i kvalifikovana medicinska briga bili su na strani male Dorotea-e Orgovany, kada se rodila, 11. decembra. Izvještaj Melinde Smith.

Svakoga dana prijevremeno rodjene bebe bivaju tretirane na bolničkim odjeljenjima za nedonoščad, uz savremenu tehnologiju za održavanje u životu.

Ali, Dorotea Orgovany je rodjena 80 kilometara daleko od nešto većeg medicinskog centra u saveznoj drzavi Iowa, gdje su mogli da se pobrinu za nju

Kada se rodila, tri mjeseca prije vremena, Dorotea je težila samo jedan kilogram. U maloj bolnici u Fairfieldu, - gdje je bila rodjena - nisu se mogli za nju pobrinuti i pozvali su Dr. Michaela Acarregui-a iz bolnice državnog univerziteta Iowa-e.

“Morali su da reanimiraju ovu bebu i dobili su dobar ritam srca, ali nisu mogli da joj umetnu tubu za disanje, jer nisu navikli da se bave tako malim bebama.”

Bolnica univerziteta Iowa bi obično poslala helikopter da prebaci bebu. Ali, žestoka ledena oluja onemogućila je letenje. Služba ambulantnog prijevoza oklijevala je bojeći se vožnje zaledjenim cestama. Tako da su Dr Acarregui i njegov kolega uzeli medicinsku opremu za koju su mislili da će im trebati i sami vozili kroz oluju da spase tu bebu.

DOCTOR MICHAEL ACARREGUI: Njen organizam nije se sam rješavao ugljen dioksida. Dakle, bio je to razlog da se tamo ode jer bi, bez ventilatora, ona vjerovatno umrla.

Ambulantna kola su na kraju dospjela do malog grada Fairfield-a i doktori su uz pomoć mašine uspjeli da pluća bebe Dorotea-e održe čistim od ugljen dioksida, cijelim putem natrag do bolnice. Glasnogovornica bolnice izvijestila je javnost da je dojenče sada dobro.

Dorotea će iz bolnice biti puštena za tri mjeseca, upravo negdje u vrijeme kada je trebala da se rodi da je dočekala regularni termin.

XS
SM
MD
LG