Linkovi

Iowa pred prvo glasanje u američkoj predsjedničkoj utrci


Prvo glasanje u američkoj predsjedničkoj utrci se održava sutra u Iowi. Svaka savezna država će narednih mjeseci imati šansu da izabere svog predsjedničkog kandidata iz obje stranke. Kako iz Des Moinesa izvještava Jeff Swicord, utrka u Iowi se zagrijava.

Najnovija istraživanja javnog mijenja pokazuju da su, u statističkom smislu, najpopularniji kandidati u najtješnjoj utrci. Na republikanskoj strani, guverner Arkansasa Mike Huckabee posljednjih sedmica je vodio ispred bivšeg guvernera Masachusetsa Mitta Romneya. Ali posljednjih dana, utrka je postala tješnja. Senatorica iz New Yorka Hillary Clinton u većini utrke vodi. Ali najnovija istraživanja pokazuju sve veću popularnost bivšeg senatora iz sjeverne Karoline Johna Edwardsa i senatora iz Illinoisa Baracka Obame. Tako da samo 2% popularnosti dijeli sva tri demokratska kandidata. I tu je utrka veoma tijesna.

Iowa je prva savezna država koja će izabrati predjsedničkog kandidata iz obje stranke. U Iowi, poznatoj kao velikoj poljoprivrednoj državi, kandidati su kampanju provodili kroz brdovite predjele, snijegom prekrivene farme i lijepe gradiće. Stanovnici Iowe politiku uzimaju za ozbiljno. I mnogi nastoje osobno vidjeti svakog kandidata barem jednom prije nego donesu odluku. Svi kandidati posljednjih sedam dana neprestano provode kampanju. Mitt Romney je u gradu Pella u Iowi iznio svoju poruku o jakoj vojsci, jakoj ekonomiji i jakoj obitelji.

Mislim da ćete u narednu deceniju vidjeti više promjena i napretka u našoj zemlji, kaže Mitt Romney.

Stanovnici Iowe su poznati da polako odlučuju u biranju kandidata. Prema nedavnom istraživanju, 40% onih koji glasaju će vjerovatno promijeniti svoje mišljenje prije dana glasanja. 19-to godišnja Leah Nieboer će po prvi puta glasati--njenu pažnju su privukli Mitt Romney i Mike Huckabee.

Moram još malo istražiti oba kandidata prije nego donesem odluku, kaže Leah.

Hillary Clinton je na početku vodila u Iowi sa svojom porukom o iskustvu, koju je publici prenijela kada je govorila o nedavnim dogadjanjima u Pakistanu.

Poznavala sam Benazir Bhutto više od 12 godina, kaže Hillary Clinton.

Ali analitičari se slažu da John Edwards sve više pridobija publiku.

Ustaćete i reći ćete: Što je dosta, dosta je, kaže John Edwards kojeg su mase ljudi dočekale u svim dijelovima Iowe. U posljednje dvije sedmice se njegova popularnost dramatično povećala i sada je veoma blizu Hillary Clinton i Baracku Obami. Stanovnici Iowe su zainteresirani za njegovu poruku o borbi protiv korporacijske pohlepe, okončanju rata u Iraku, i jačanju radničkih obitelji srednje klase.

Jeremy Gragert radi na obližnjem univerzitetu.

Naginjem više ka Edwardsu nakon što sam čuo kako govori, jer je govorio o siromaštvu i korporacijama. Smatram da su korporacije vodeći uzrok siromaštva u ovoj zemlji jer one veoma često ne pružaju zdravstvenu njegu svojim uposlenicima, i stalno prebacuju poslove u druge zemlje, kaže Jeremy Gragert.

Istraživanja javnog mijenja u cijeloj zemlji pokazuju vodjstvo Hillary Clinton ispred Baracka Obame i Johna Edwardsa. Na republikanskoj strani vodi bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani. U Iowi, on je na četvrtom mjestu. Na drugom mjestu, prema istraživanju javnosti u cijeloj zemlji, nalazi se Mike Huckabee. Ali to bi se sve moglo dramatično promijeniti sa ishodom glasanja u Iowi sutra.

XS
SM
MD
LG