Linkovi

Ubijen američki diplomata u Sudanu


Ambasada Sjedinjenih Država u Sudanu je izvjestila da je američki diplomata umro nakon rana zadobijenih u napadu u kojem je ubijen i njegov vozač. Sudanska vlada kaže da je napadač pucao na vozilo američkog diplomate na jednoj od ulica Kartouma jutros u 4 sata po lokalnom vremenu.

Vlada je izvjestila da je diplomata, koji je radio za Američku agenciju za medjunarodni razvoj, pogodjen sa pet hitaca u ruku, rame i stomak. Američki zvaničnici kažu da je umro nekoliko sati nakon pucnajve.

Ambasada nije objavila ime poginulog, a sudanska vlada je ubijenog vozača identificirala kao 40-to godišnjeg Abdela Rahmana Abbasa. Nije jasno ko stoji iza napada, niti da li je riječ o planiranom napadu na američkog diplomatu, ili da li je on slučajna žrtva zločina.

Američko sudanski odnosi su napeti već godinama zbog nasilja u sudanskom regionu Darfura. Današnja pucnajva je usljedila dan nakon što su zajedničke snage UN-a i Afričke unije preuzele mirovnu misiju u Darfuru. Jučer je predsjednik Bush, zbog situacije u Darfuru, podpisao zakon kojim se američkim drzavnim i lokalnim vladama dozvoljava da uskrate investicije komanijama koje rade u Sudanu.

XS
SM
MD
LG