Linkovi

Novi predsjednik RS položio svečanu zakletvu


Republika Srpska će biti istinska zajednica svih njenih naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, i stoga je neophodno obezbijediti da se odredbe entitetskog ustava primjenjuju, a ne da se neustavnim činjenjem ili nečinjenjem obezvređuju i narušavaju, istakao je, pored ostalog, u obraćanju poslanicima Narodne skupštine novoizabrani predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović nakon polaganja svečane zakletve. Tim činom gospodin Kuzmanović i praktično stupio na funkciju na koju je izabran na prijevremenim predsjedničkim izborima održanim 9.decembra ove godine. Novi predsjednik Republike Srpske je u dužem govoru iznio osnovne ciljeve kojima će težiti u svom radu i posebno naglasio:

”Odbijamo sve zahtjeve za radikalno ustavno i teritorijalno preuređenje Bosne i Hercegovine na štetu bilo kojeg entiteta i naroda, a pogotovo zahtjeve za ukidanje ili temeljno preuređenje Republike Srpske i njenih suštinskih nadležnosti.
Posebno je pitanje prenesenih nadležnosti sa entiteta za zajedničke organe Bosne i Hercegovine. Mora se prekinuti dalji prenos ovlaštenja i ozbiljno se nameće potreba zahtjeva za vraćanjem nekih prenesenih nadležnosti, posebno onih koje nisu dale očekivani efekat na poboljšanju funkcionalnosti institucija Bosne i Hercegovine. U sistemu policijskih strukura Bosne i Hercegovine mora se očuvati i policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sa jasno određenim nadležnostima.“

Gospodin Kuzmanović je, takođe, najavio da će uspostaviti iskren dijalog i saradnju sa predstavnicima Federacije BiH na rješavanju brojnih pitanja koja će građanima u oba entiteta donijeti bolji život. Jedan od prioriteta će biti i jačanje specijalnih paralelnih veza sa susjednim državama na osnovu reciprociteta, ne ugrožavajući suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, naglasio je novoizabrani predsjednik Republike Srpske. On je, ujedno, jasno poručio da neće dati svoj glas za priznanje nezavisnosti Kosova jer je to, kako je rekao, miješanje u unutrašnje stvari samostalne, suverene i nezavisne države Srbije.


XS
SM
MD
LG