Linkovi

Benazir Bhutto – U slučaju mog ubistva predsjednik Musharaf se mora smatrati odgovornim


Gospođa Bhutto je često govorila da se suočava s brojnim neprijateljima, navodeći nekoliko zavjera al-Qaide i Talibana protiv nje. Pro-talebanske grupe su govorile da je žele ubiti jer je ona obećala da će iskorijeniti islamske militante iz Pakistana.

U e-mail poruci koju je poslala svom američkom glasnogovorniku Marku Siegelu, gospođa Bhutto je rekla da se pakistanski predsjednik Pervez Musharaf mora smatrati odgovornim za bilo koje nasilje protiv nje.

Ona je navela odbijanje njegove vlade da udovolji njenom zahtjevu za dodatnim mjerama sigurnosti. Gospodin Siegel je taj e-mail proslijedio američkoj tv mreži CNN i programu kojeg vodi Wofl Blitzer, sa uputama da se sadržaj poruke može objaviti samo u slučaju smrti gospođe Bhutto.

Benazir Bhutto je također govorila da bi neki od starih političkih neprijatelja njene obitelji, uključujući i neke trenutne vladine zvaničnike, mogli biti umiješani u pokušaj njenog ubistva. Njenog oca je objesio general Zia ul Haq nakon vojnog puča, a njena dva brata su umrla pod sumnjivim okolnostima 90-tih godina.

Nakon oktobarskog napada u Karačiju, pakistanski zvaničnici su pozvali gospođu Bhutto da smanji svoja pojavljivanja u javnosti zbog poteškoća u obezbjeđenju njene sigurnosti. Ona je izjavila da vlada ne čini dovoljno kako bi je zaštitila.

XS
SM
MD
LG