Linkovi

Atentat na Benazir Bhutto kukavički teroristički čin


U obraćanju naciji nakon ubistva Benazir Bhutto, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf je teroriste optužio za atentat bivšu premijerku Pakistana. Gospodin Musharraf je osudio atentat i nazvao ga kukavičkim, te istakao da je gospođa Bhuto svoj život žrtvovala za njen narod. On je također proglasio trodnevnu žalost povodom njene smrti i na građane apelovao da ostanu mirni.

Lider pakistanske opozocije, bivši premijer Nawaz Sharif je rekao da će njegova partija, Pakistanska muslimanska liga, bojkotovati januarske izbore, a od predsjednika Musharrafa zatražio momentalnu ostavku.

Indijski premijer Manmohan Sing je rekao da je ubistvo gospođe Bhutto samo podsjetnik na opasnost od terorizma kojoj je izložena cijela regija i istakao neophodnost otkljanjanja te opasnosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je atentat na benazir Bhutoo nazvao napadom na stabilnost regiona, a Vijeće sigurnosti je zakazalo hitni sastanak.

Predsjednik SAD George Bush je atentat osudio i nazvao ga kukavičkim aktom, te naglasio da oni koji su za to odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. On je predsjednika Musharrafa pozvao da nastavi demokratske reforme i na taj način izrazi poštovanje prema uspomeni na Benazir Bhutto.

Osudu napada i poštovanje prema preminuloj Bhutto izrazili su i britanski premijer Gordon Brown, talijanski premijer Romano Prodi, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i mnogi drugi.

XS
SM
MD
LG