Linkovi

Upečatljiv protest protiv zla čovjeka prema čovjeku


Muzej univerziteta American u Washingtonu, glavnom gradu SAD, često je domaćin izložbama i umjetnicima iz cijelog svijeta. Izložba slika i crteža kolumbijskog umjetnika Fernanda Botera, koja za dan, dva seli u drugi izložbeni prostor, privukla je veliku pažnju javnosti.

Botero je jedan od onih brojnih stvaralaca koji su, bez obzira na vrijeme i prostor u kojem su živjeli i stvarali, svojim djelima izražavali anti-ratne poglede i raspoloženje, osuđivali i protestovali svojim djelima protiv zarnoraznih kršenja i narušavanja humanih, ljudskih prava. Njegova kolekcija slika pod naslovom Abu Ghraib jedan od upečatljivih portesta protiv zla koje čovjek nanosi čovjeku.

”Moje su slike rezultat bijesa kojeg sam osjećao kada sam saznao za mučenja u Abu Ghraibu“ kaže kolumbijski umjetnik.

Gospodin Botero nije nikada pogledao fotografije zlostavljanja koje je svijet imao priliku vidjeti. Njegove slike su inspiriane napisima u medijima o onome šta se dešavalo iza zatvorskih kapija. A da to nije bilo nimalo naivno, rječito govori podatak da je sedam američkih vojnika na kraju osuđeno za zločin zlostavljanja, mučenja i ponižavanja zatvorenih Iračana.

Na izložbi je predstavljeno 80 slika i crteža u tipično Boterovom stilu. Umjetnik je, inače cijelu kolekciju o Abu Ghraibu poklonio univerzitetu Berkeley u Kaliforniji, gdje je prvi put djelimično izložio svoja djela.

”Nikada nisam pomislio da bih mogao prodati neku od slika. Bilo bi nemoralno uzimati novac zasnovan na nečijem bolu.“

Slike i crteže Botero je radio kao osudu nasilja, osudu koja će trajati i opminjati.

”Nadam se da će, kada novine i ljudi prestanu pričati o tome, moje slike biti tu da podsjete na neprihvatljiv trenutak u istoriji Sjedinjenih država.“

Direktor i kustos muzeja univerziteta American Jack Rasmussen ne krije zadovoljstvo ”punim pogotkom” ostvarenim izložbom djela Fernanda Botera.

”Fernando je možda najpoznatiji i najuspješniji umjetnik iz Latinske Amerike, ali i jedan od najvažniji umjetnika danas u svijetu“ - ističe gospodin Rasmussen i dodaje da je kombinacija političke poruke i izvanrednog umjetničkog dojma i vrijednosti izložbu činilo veoma moćnim doživljajem, doživljajem koji će teško biti zaboraviti, a poruke izložbe ignorirati.

Nakon Washingtona, slike i crteži Fernanda Botero biće izložene u Meksiku.

XS
SM
MD
LG