Linkovi

Ubijena Benazir BhuttoBivša pakistanska premijerka i opoziciona liderka Benazir Bhutto je ubijena. Policija i njeni suradnici kažu da je napadač samoubica ispalio hice na gospođu Bhutto samo nekoliko trenutaka prije nego je sam sebe digao u zrak, usmrtivši još 16 osoba. Gospođa Bhutto je umrla neposredno nakon govora na velikom predzibornom skupu u jednom parku u sjedištu paksitanske vojske u Rawalpindiju, nedaleko od glavnog grada Islamabada. Odmah je prebačena u bolnicu, ali doktori nisu uspjeli spasiti njen život. Benazir Bhutto je imala 54 godine.

Samo nekoliko sati prije napada, dopisnik Glasa Amerike Ayaz Gul je razgovarao s gospođom Buhutto, koja je upravo bila održala razgovore s afganistanskim predsejdnikom Hamidom Karzaijem koji se nalazi u posjeti Pakistanu. Ona je za Glas Amerike, pored ostalog. istakla da su se ona i predsjednik Karzai složili da moraju zajednički raditi na eliminiranju terorizma i ekstremizma.

Benazir Bhutto se u oktobru vratila u Pakistan, nakon osam godina provedenih u egzilu. Izbjegla je povredi u dvostrukom samoubilačkom napadu tokom parade održane u čast njenog povratka u Karačiju, kada je ubijeno 140 osoba. Mjesecima je gospođa Bhutto pregovarala s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom o mogućem dogovoru o podjeli vlasti, što su snažno podržavale Sjedinjene države. Ali, ti pregovori su zastali i ona je provodila sopstvenu kampanju za opće izbore zakazane za 8 januar. Benazir Bhutto je nastojala udružiti snage sa još jednim bivšim premijerom, Nawazom Sharifom, čija se opoziciona stranka također kandidira za izbore. Samo nekoliko sati prije ubistva Benazir Bhutto, napadači su ubili četiri osobe, otvorivši vatru na pristalice gospodina Sharifa tokom političkog okupljanja u Rawalpindiju.

Sjedinjene države su osudile današnji napad u kojem je ubijena Benazir Bhutto. Glasnogovornica State departmenta Julie Reside je izjavila da napad na gospođu Bhutto pokazuje da u Pakistanu još ima onih koji će na ekstreman način nastojati osujetiti političko pomirenje i demokraciju u zemlji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je oštro osudilo napad i pozvalo vlasti da osiguraju stabilnost u zemlji, osobito tokom izbornog perioda.

XS
SM
MD
LG