Linkovi

Slaviti Boga znači pronaći sebe


Misama ponoćkama u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, mostarskoj prvostolnici, te crkvama širom Bosne i Hercegovine katolici su u prošlu ponoć počeli su proslavu Božića.

U prepunoj sarajevskoj katedrali nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić čestitao je Božić svim vjernicima katolicima. Uz brojne vjernike, ponoćki su prisustvovali i ambasadori Hrvatske, SAD i Njemačke u BiH Josip Vrbošić, Charles English i Michael Schmunck. Kao i svih prethodnih decenija, ponoćki su prisustvovali i brojni Sarajlje, muslimani i pravoslavci, što je dio tradicije obilježavanja katoličkog Božića u glavnom bosanskohercegovačkom gradu.

Slaviti Boga znači pronaći sebe, sebe u kojem Bog može naći svoj dom, kazao je u propovjedi kardinal Puljić. Čestitajući Božić bosanskohercegovačkim katolicima, on je poručio: „Hrabro kročite kroz život. Ne bojte se, jer s kim je Bog taj se ne treba bojati.“

Misu ponoćku u mostarskoj katedrali predvodio je mostarskoduvanjski biskup msgr. Ratko Perić. Uz vjernike katolike, misi je prisustvovao i iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

U toku dana u svim katoličkim crkvama, služene se svečane božićne mise, televizije emitiraju prigodan božićni program, a blagdanskom ugođaju doprinosi i snijeg, koji je počeo padati od ranih jutranjih.

XS
SM
MD
LG