Linkovi

Bozić, blagdan nade


U svom tradicionalnom božićnjem obraćanju Urbi et Orbi, odnosno gradu i svijetu, papa Benedict je pozvao na mirno i pravedno rješenje sukoba u svijetu, uključujući sukobe u Iraku, na Srednjem Istoku, Afganistanu i Africi i rekao da su njegove misli okrenute mjestima na kojima i dalje odjekuju zvuci oružja. Papa Benedict je takođe rekao da bi Božić trebao donijeti nadu onima kojima se još uskraćuju nastojanja za sigurnijim životom, zdravljem, obrazovanjem i stabilnim zaposlenjem.

Današnje, inače tradicionalno božićno obraćanje pape sa balkona bazilike svetog Petra u Vatikanu, direktno su prenosile televizije 57 zemalja svijeta.

U misi ponoćnici koju je služio je bazilici svetog Petra, papa je prošle noći pozvao ljude da u svojim srcima nađu mjesta za siromašne, svoje susjede i Boga. Ponoćna misa je služena je i u Bethlehemu, mjestu Isusovog rođenja. Služenju mise ovog puta je prisustvovalo desetine hiljada turista, znatno više nego prethodnih godina, kada su se zbog izraelsko-palestinskog nasilja mnogi držali dalje od tog područja.

XS
SM
MD
LG