Linkovi

Egipatski i Palestinski zvaničnici oštro kritikovali izraelske planove


Egipatski i Palestinski zvaničnici oštro kritikovali izraelske planove gradnje novih stanova na okupiranoj teritoriji Istočnog Jerusalema i Zapadne obale.

Iz ureda egipatskog ministra vanjskih poslova, Ahmeda Aboula Gheita danas je saopćeno da takvi planovi izazivaju sumnju u ozbiljnost Izraela u pregovaračkom procesu sa Palestincima. Ističe se da gospodin Gheit uspostavlja hitne kontakte sa medjunarodnim stranama umješanim u pregovore kako bi ih upozorio na posljedice izraelske politike naseljavanja okupiranih teritrija.

Izrael je jučer objavio planove izgradnje 740 novih stanova na okupiranoj teritoriji istočnog Jerusalema i Zapadne obale.

Palestinci kažu da se izgradnjom novih naselja krše planovi Mape puta Mirovnog sporazuma iz 2003. godine, kojim se od Izraela zahtijeva da prestane sa izgradnjom novih naselja. Istim planom se od Palestinaca zahtijeva da obuzda militante.

Zamjenik palestinskog premijera Ayyam al-Ahmed je danas upozorio da bi izraelska politika naseljavanja mogla dovesti do propasti mirovnog procesa.

Izrael kaže da ima pravo graditi u Jerusalemu i većem dijelu Zapadne Obale kako bi osigurali smještaj, kako su to nazvali, prirodnom rastu jevrejskih zajednica.

XS
SM
MD
LG