Linkovi

Rice  - Srbija i Kosovo ne mogu više biti dijelovi iste države


Na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, državni sekretar Condoleezza Rice se osvrnula i na Kosovo. Ona je rekla da smatra da su pregovori Beograda i Prištine uz posredovanje Kontakt grupe pružili i više nego što se očekivalo pošto su se dvije strane direktno obraćale jedna drugoj, ali da je taj proces sada okončan.

Državni sekretar je istakla da smatra da bi odluka o statusu Kosova trebalo da bude donesena u narednim sedmicama pošto bi njeno odlaganje destabilizovalo Balkan.

Rice je rekla da Sjedinjene Države, u tijesnoj saradnji sa Evropskom unijom, nastoje da ukažu kosovskim liderima na odgovornosti koje bi preuzeli u skladu sa Ahtisarijevim planom a da, istovremeno, nastoje da ukažu Srbiji da se pred njom nalazi evropska perspektiva.

Rice je naglasila da Srbija i Kosovo neće više moći da budu sastavni djelovi iste države i da je to bila i logika rezolucije 1244 pošto je specijalni status Kosova rezultat rata.

Ona je ponovila da će SAD nastaviti da saradjuju sa svim stranama, uključujući i Rusiju, kako bi se obezbjedilo da se, kako je rekla, tragično poglavlje na Balkanu okonča, kako bi izgradnja Evrope mogla da bude dovršena - 17 godina poslije završetka Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG