Linkovi

Put do Bijele kuće u januaru vodi kroz preliminarna glasanja


Nakon što mjesecima slušaju govore i obećanja tokom kampanja, američki glasači će imati prvu šansu da utječu na predsjedničku utrku 2008, 3 januara na preliminarnom glasanju u saveznoj državi Iowi. Njima se zapravo započinju bitke u obje stranke prije predsjedničkih izbora u novembru. Prilog novinara Glasa Amerike Jima Malone-a.

Nakon višemjesečnih okupljanja, glasači su spremni da izraze svoje mišljenje. Oni možda, kako kažu stručnjaci, traže promjenu. Karlyn Bowman prati mišljenje javnosti u političkom institutu American Enterprise.

Čini se da u javnosti definitivo postoji apetit za promjenom. Bushov mandat u očima mnogih Amerikanaca nije predstavljao uspjeh, te stoga mislim da su spremni razmišljati o nečem novom, kaže gospodin Bowman.

A to novo za demokrate bi mogao biti senator iz Illinoisa Barack Obama. Ne želim nuditi promjene slogana, već promjene u koje možemo vjerovati, kaže Obama.

Većina javnog mišljenja pokazuje da se Obama nalazi u tijesnoj utrci s demokratama u Iowi, zajedno sa senatoricom iz New Yorka HIllary Clinton, i senatoromiz sjeverne Karoline Johnom Edwardsom. Hillary Clinton je već dugo vrijeme demokratski favorit, ali bi Iowa mogla značiti bitku medju predsejdničkim kandidatima te stranke. Nasuprot Baraku Obami, gospodja Clinton ističe godine svog iskustva kao člana kongresa i bivše prve dame.

“Promjena je samo riječ ako nemate jačinu i iskustvo da je primijenite. Ja vjerujem da to imam.”

Stručnjaci kažu da je John Edwards dobro organiziran u Iowi nakon što je tamo držao jako drugo mjesto 2004. Vodeći demokratski kandidati svoju utrku opisuju kao izbor izmedju iskustva i promjene.

Analitičar Karlyn Bowman kaže: Mislim da je Obama jasno kandidat koji ima koristi od promjene. To je njegov moto tokom čitave kampanje. On je novo lice, nešto drugačije. HIllary Clinton dobro poznajemo. Da li će to ili ne biti od koristi za njega u Iowi ostaje da se vidi, kaže Karlyn Bowman.

Utrka za republikansku nominaciju se čini još manje predvidljivom. Posljednjih sedmica, bivši guverner države Arkansas Mike Huckabee je izronio na vrh lista u Iowi i južnoj Karolini.

Oni vjeruju u ono što kažem da je istina, jer srcem i dušom vjerujem u to, kaže on.

Porast njegove popularnosti dolazi na račun bivšeg guvernera Masachusetsa Mitta Romneya, koji je mjesecima vodio u Iowi. Gospodin Huckabee vodi zajedno sa bivšim gradonačelnikom New Yorka Rudijem Gulianijem.

Istraživanja javnog mijenja pokazuju da je Guliani jak lider, a što se zasniva na njegovom odnosu prema terorističkim napadima 2001. Ali Republikanski konzervativci imaju problem s njegovim umjerenim stavovima prema socijalnim pitanjima kao što su pobačaj, prava homoseksualaca i kontrola oružja. Guliani takodjer brani svoj privatni život, ali je optimističan po pitanju svojih šansi.

Morate biti optimista ako želite imati vodjstvo. To ne možete uraditi s pesimizmom. Ne možete voditi ljude pognute glave i uvijek zamišljati ono najgore, kaže Giulinai.

Put do Bijele kuće u januaru vodi kroz preliminarna glasanja u Iowi, New Hamshire-u, Nevadi i južnoj Karolini, a vrhunac dostiže 5 februara kada višeod 20 saveznih država održava svoja glasanja.

XS
SM
MD
LG