Linkovi

Hljeb nasušni najveća briga


Evropljani nisu svi jednako ubijeđeni da im je zajednički krov donio više. Posljednje ispitivanje javnog mnjenja ukazuje da su Britanci, Latvijci i Austrijanci najveći euro-skeptici, dok su najveći zagovornici zajedničkog života stanovnici Beneluxa, Holandije, Belgije i Luksemburga.

Najveću brigu, pak , Evropljani, bez obzira gdje živjeli i kojem kulturnom prostoru Evrope pripadali, imaju kada je u pitanju hljeb nasušni. Naime, više od četvrtine upitanih, a oko 30 hiljada ljudi je odgovaralo širom ”dvadesedsedmorice,” plaši se nezaposlenosti, zatim inflacije, a trećem mjesto na rang listi evropskih strahova zajedno su kriminal, zdravstvena zaštita, imigracija i terorizam. Sa takvim razmišljanjima žitelji EU ulaze u novu, 2008. godinu, ne pretjerani sigurnu da naredna godina neće donijeti više briga i neprilika.

Začudo, evropski analitičari iz toga izvlače zaključak da je sada Evropljanima tako dobro da vjeruju kako takvo stanje ne može potrajati. Tako bar rezultate istraživanja tumači potpredsjednica Evropske komisije Margot Wallström, zadužena za institucionalne odnose i komunikaciju:

" Brojke su na nivou tako visokom kakav nismo godinama vidjeli. Iako ima pojedinih različitih slučajeva, pokazatelji definitivno upućuju na porast povjerenja. A povjerenje Evropljana je takvo kako to odavno nije bio slučaj. Ukupna atmosfera je: ekonomija ide dobro, kao i borba protiv nezaposlenosti, ispunjavamo data obećanja, poput onih o energiji. Vidimo i jasnu činjenicu da su se brige oko ekonomije i inflacijee popele na visoko mjesto političkih dnevnih redova. Međutim, uopšte, vjerujemo o da je ovdje riječ o snažnoj podršci EU institucijama i njihovoj politici".

Irci, Poljaci i Litvanci su , među Evropljanima, najviše uvjereni da im članstvo u Uniji donosi koristi. Kada je riječ o zemljama, kandidatima za članstvo, najviše su prema članstvu raspoloženi Makedonci, sa visokih 76 procenata. Hrvati, sa skromnih 36 procenata, kažu, bez pretjeranog oduševljenja, da bi članstvo bilo dobro, a tek je nešto viši postotak kod Turaka. Oni nisu, nešto manje od polovine upitanih, uvjerenja da je za Tursku najbolje rješenje članstvo u EU.

Ukupno, podrška Evropljana EU je porasla u odnosu na prethodnu godinu za jedan procenat i sada je na nivou od 58 procenata.

I još nešto što bi trebalo da zabrine, prije nacionalne a ne evropske lidere, jer ozbiljnih 48 procenata upitanih vjeruje Uniji, a tek 34 procenta vjeruje svojim nacionalnim vladama. Podrška evropskom nivou odlučivanja je visoka, posebno u specifičnim oblastima, borbi protiv terorizma, zaštiti okoline, naučnim istraživanjima, a Evropljani od Evrope traže više učinka u borbi protiv organizovanog kriminala i u pitanjima imigracije i migracije.

Žitelji Evrope, posebno oni što u Briselu vode evropsku politiku, ovo i slična ispitivanja javnog mijenja shvataju ozbiljno. Pokazatelj je to raspoloženja i promišljanja stanovnika Unije, ali i štivo nad kakvim se moraju zamisliti oni što pred sobom imaju evropske planove za budućnost.


XS
SM
MD
LG