Linkovi

Dokument vrijedan više od 21 milion dolara


Rijetka kopija Magna Carte, dokumenta kojim su u Britaniji ustanovljena osnovna ljudska prava, prodata je na aukciji u New Yorku za više od 21 miliona dolara. Aukcijska kuća Sotheby je jučer prodala taj, 710 godina star, dokument Davidu Rubensteinu, predsjedniku Carlyle Group, privatne investitorske firme.

Na toj kopiji Magna Carte još uvijek se nalazi voštani pečat britanskog kralja Edvarda Prvog. Ona je jedna, od ukupno 17, za koje se zna da postoje.Njen predhodni vlasnik bila je fondacija koju je osnovao američki milijarder Ross Perot. Gospodin Perot bio u posjedu dokumenta od 1984. godine, mada je Magna Carta bila izložen u Nacionalnom arhivu u Washingtonu.

Magna Carta je prvi put izdata 1215. godine, nakon postizanja sporazuma između tadašnjeg britanskog kralja Johna i barona, pripadnika nižeg reda britanskog plemstva, koji su se pobunili protiv kraljeve diktatorske vladavine. Tim dokumentom garantirana je jednakost pred zakonom za sve ljude. Britanski parlament je Magnu Cartu kao kao zakon uveo 1297. godine.

Magna Carta je predstavljala osnovu od koje su pošli i tvorci američke Deklaracije o neovisnosti i američkog ustava.

XS
SM
MD
LG