Linkovi

Rice u IrakuIrački i kurdski zvaničnici navode da je 300 turskih vojnika danas prešlo u sjeverni Irak, tri kilometra unutar iračke teritorije. Nije izvješteno ni o kakvim neposrednim sukobima.

Tokom današnje posjete Bagdadu, američki državni sekretar Condoleeza Rice je rekla da SAD, Irak i Turska imaju zajednički cilj spriječavanja djelovanja pobunjenika, članova PKK, odnosno Radničke partije Kurdistana na sjeveru Iraka. Ona je također upozorila protiv poduzimanja akcija koje bi mogle destabilizirati sjever Iraka.

Gospođa Rice je jasno rekla da SAD podržavaju gušenje akcija PKK-a, koju Washington smatra terorističkom organizacijom, ali i dodala da je današnji čin bio odluka koju je Turska donijela. Turska, koja ima oko 100 hiljada vojnika raspoređenih na iračkoj granici je optužuje članove PKK da u bazama na sjeveru Iraka pripremaju napade na jugoistoku Turske.

Gospođa Rice se, inače, nalazi u posjeti Bagdadu, kako bi izvršila pritisak na iračke lidere da ubrzaju proces nacionalnog pomirenja. Ona je jutros u Kirkuku započela svoju iznenadnu posjetu Iraku i pozvala političare da pomognu smanjiti napetosti između tri glavne etničke skupine, većinskog kurdskog i manjinskog arapsko-sunitskog i turkmenskog stanovništva.

Arapi Suniti su prekinuli jednogodišnji bojkot Kurdskog pokrajinskog vijeća nakon dogovora koji im garantuje učešće u Vijeću, dok turkmenski političari i dalje bojkotuju Vijeće. Kurdi, koji predstavljaju veliku većinu, žele da Kirkuk bude dio autonomne pokrajine Sjevernog Iraka, dok se ne-Kurdi boje da će u tom slučaju biti protjerani.

XS
SM
MD
LG