Linkovi

Formirana radna grupa za reformu policije BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić konstituisao je danas radnu grupu za reformu policije u BiH, koja bi trebalo da do 15. februara sljedeće godine, u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH, izradi zakon ili zakone, na bazi konsenzusa, kojim će biti uspostavljeni direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika. Članovi grupe radit će u okvirima političkog dogovora šestorice lidera političkih partija, zasnovanog na Mostarskoj deklaraciji.

Radna grupa se, čiji je predsjedavajući lični Špirićev izaslanik Sredoje Nović, sastala već danas, odmah po konstituisanju, dogovarajući metod rada. Osim Novića, radnu grupu čine ministar pravde BiH Bariša Čolak, v.d. direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Sead Lisak u ime Ministarstva sigurnosti BiH, federalnog premijera Nedžada Brankovića zastupa delegat u Domu naroda Parlamentarne skuštine BiH Hazim Rančić, a predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika zastupa ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo. Predstavnik federalnog MUP-a je direktor Policijske akademije Taib Spahić, a policije RS njen direktor Uroš Pena. U radnoj grupi su i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i Goran Lujić, predstavnik gradonačelnika distrikta Brčko Mirsada Đape.

U svojstvu konsultanata i eksperata, odnosno kao posmatrači, u radu ovog tijela učestvovaće i predstavnici međunarodnih organizacija. U skladu sa danas usvojenom odlukom, jedino predsjedavajući Vijeća ministara BiH može obavještavati javnost o radu i rezultatima rada radne grupe za reformu policije.

XS
SM
MD
LG