Linkovi

Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD i BiH


U Washingtonu su danas održani bilateralni razgovori predstavnika odbrambenih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. To je prvi, do sada održani susret takve vrste. Sa američke strane razgovore je predvodio pomoćnik američkog ministra odbrane za Evropu i NATO Daneil Fata, a bosanskohercegovačku delegaciju predvodio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić. Nakon razgovora gospoda Fata i Cikotić su u kraćem razgovoru za Glas Amerike iznijeli ocjene dosadašnje suradnje vojnih snaga dvije zemlje.

Pomoćnik ministra odbrane SAD Daniel Fata je na početku tog razgovora posebno istakao:

”U pravu ste, ovo su prve, inauguralne bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD i BiH, koje će, nadamo se, biti održavanje svake godine. Mi godinama imamo dobre odnose sa Ministarstvom odbrane BiH, ali nakon novembra prošle godine, kada je BiH pozvana da se pridruži Partnerstvu za mir NATO-a, mi smo u mogućnosti da pojačamo međusobne veze, između ostalog, održavanjem i ovakvih konsultacija. Zamjenik ministra odbrane Gordon England je danas, u okviru zajedničkog susreta, razgovarao, pored predstavnika BiH, i sa predstavnicima Srbije i Crne Gore. Razgovarali smo o prioritetima u oblasti odbrane, ciljevima, mogućnostima.... o tome kako SAD mogu pomoći BiH, kako u finacisjkom pogledu, tako i na druge načine. Sjedinjene Države jako cijene dorinos kojeg je BiH do sada dala u oblasti borbe protiv terorizma. U BiH je urađen fanstastičan posao i mi u cijelosti podržavamo nastojanja BiH da se pridruži NATO savezu.”

Na pitanje kako u Pentagonu procjenjuju suradnju bosanskohercegovačkih jedinica i američkih snaga u Iraku gospodin Fata je rekao:

”Veoma smo zadovoljni. Već je bilo šest smjena, uskoro će doći i sedma rotacija vojnika iz BiH. Oni imaju veliko znanje i iskustvo iz kojeg mnogo mogu učiti i naši vojnici. Naši zapovjednici na terenu rad vojnika iz BiH u Iraku ocjenjuju veoma visokim ocjenama. Mi jako cijenimo sve ono što BiH radi u Iraku.“

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže da je Bosna i Hercogovina tokom ovog bilateralnog susreta imala priliku da prezentira sva dosadašnja dostignuća, da iznese određene zahtjeve prema Sjedinjenim Američkim Državama, istakne vlastite prioritete za narednih nekoliko godina i da u tom smislu dogovori mehanizme dalje suradnje.

”U okviru svega toga, mi izražavamo punu zahvalnost za sve ono što je Amerika do sada napravila u stabilizaciji mira, u dimenzioniranju odbrane na nivou države, izvođenju odbrambene reforme, našem prijemu u Partnerstvo za mir, brzom kretanju ka NATO-u. Naš je cilj da našu zemlju pretvorimo od korisnika sigurnosnih i odbrambenih usluga u zemlju koja će pružati takve usluge, u partnera na međunarodnom planu. Hoćemo da dogradimo i ojačamo vlastite sposobnosti i da sa pozicije partnera učestvujemo u međunarodnoj saradnji."

O šustini i karekteru najpotrebnije američke pomoći oružanim snagama BiH gospodin Cikotić je rekao:

”Još uvijek je to pomoć u sferi donošenja određenih političkih odluka koje su pretpostavka konretnih odbrambenih promjena, potrebna nam je međunarodna podrška priključivanju određenim institucijama, kao i konkretna pomoć u obrazovanju kadrova, u nabavci određenih stavki opreme i naoružanja, u održavanu tih stavki i u održavanju opreme i naoružanja koje već imamo. Potrebna nam je pomoć u višestrukoj razmjeni iskustava i pogleda u suočavanju sa vrlo kompleksnim savremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama.“

Ministar Cikotić danas u State Departmentu i u Nacionalnom vijeću odbrane SAD učestvuje u razgovorima zajedno sa ministrom odbrane Crne Gore Borom Vučinićem i pomoćnikom ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Srbije Dušanom Spasojevićem. Tokom boravka u Washingtonu gospodin Cikotić će održati i predavanje u organizaciji Atlantskog vijeća SAD, te imati bilateralne razgovore sa zvaničnicima State Departmenta.


XS
SM
MD
LG