Linkovi

Palestincima obećana pomoć od 7,4 milijarde dolara


Delegacije više od 60 zemalja sastale su se danas u Parizu kako bi obećali finansijsku pomoć palestinskoj vladi i podršku obnovljenim mirovnim pregovorima sa Izraelom. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je izjavio da su svjetski lideri na konferenciji u Parizu obećali 7,4 milijarde dolara pomoći za Palestince. Ta cifra je znatno veća od 5,6 milijardi dolara koju je od donatora zatražio palestinski predsjednik Mahmud Abbas za naredne tri godine.

Palestinski zvaničnici na konferenciji su izjavili da je veća obećana suma praktički odobravanje njihove vizije palestinske države. Sjedinjene Američke Države su obećale 555 miliona dolara za 2008. godinu, dok se Evropska unija obavezala na pomoć od 650 miliona dolara, također za slijedeću godinu.

Današnja, jednodnevna donatorska konferencija je nastavak prošlomjesečne mirovne konferencije na kojoj su Izrael i palestinski zvaničnici obećali nastaviti pregovore u pravcu postizanja mirovnog rješenja dvije države do isteka 2008. godine.

Francuski predsjednik, Nicolas Sarkozy je otvarajući današnji skup zatražiood medjunarodne zajednice da podrži palestinsku državu. On je rekao da je pokrenuta inicijativa za mir i da je sada vrijeme da se pokaže dobra volja.


XS
SM
MD
LG