Linkovi

Na hadž već stiglo 2 miliona hodočasnika


Oko dva miliona hodočasnika je stiglo u Saudijsku Arabiju na godišnji hadž, koji je započeo danas u Mekki. Državna saudijska novinska agencija SPA navodi da je usprkos velikom broju vozila i ljudi, prvi dan protekao bez problema. Vjernici su došli u dolinu Mina, nekoliko kilometara istočno od svetog grada, kako bi ponovo prošli put kojim je prije više od 1400 godina prošao poslanik Muhamed. Prvi dan protekao je u molitvi, a hodočasnici u utorak nastavljaju drugu etapu hadža na brdu Arafat.

Snage sigurnosti Saudijske Arabije kontroliraju i vode vjernike, a brojne ljekarske ekipe spremne da interveniraju u slučaju potrebe. Vlasti žele da se izbjegne ponavljanje ljudskih stampeda u kojem su 2006. godine izgubile život 364 osobe, a 2004. godine 251 osoba.

Iranski državni mediji su saoćili da je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad napustio Teheran kako bi učestvovao na hadžu, koji je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, koji je u stanuju da to uradi, obavezan je na jedno hodočašće u svom životu.


XS
SM
MD
LG