Linkovi

Republika Srpska do kraja 2009. dobija 26 kilometara auto-putaU Banjaluci su danas predstavnici vlade Republike Srpske i na tenderu odabranih građevinskih kompanija potpisali ugovor o izgradnji druge dionice auto-puta Banja Luka - Gradiška u dužini od 26 i po kilometara. Vrijednost ugovora je 80 miliona eura, a prvi autoput u Republici Srpskoj će graditi Integral inženjering iz Laktaša, hrvatska kompanija Konstruktor inženjering iz Splita i talijanska firma Vidoni. Cio projekat bi trebao biti okončan do kraja 2009.godine. Riječ je, zapravo, o dionici do Mahovljana, a radovi će početi najkasnije početkom marta 2008. godine, saopštio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik:

”Finansijer ovog projekta je isključivo vlada Republike Srpske, putem Direkcije za javne puteve. Vlada je izdvojila vlastita značajna sredstvaza rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a za ostali dio je obezbijedila kredit od dvije evropske banke u iznosu od 110 miliona evra.“

Direktor preduzeća Putevi Republike Srpske Mladen Lazendić je istakao da su na toj dionici gotovo u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi:

”Mi smo riješili 95 posto slučajeva imovinsko-pravnih odnosa, a uslov koji su postavljale međunarodne finasijske institucije bio je da bude riješeno 75 posto tih slučajeva do trenutka potpisivanja ugovora.”

Danas potpisanim ugovorom je predviđeno da prve dvije dionice auto-puta u dužini od 20 kilometara zajednički grade Konstruktor inženjering iz Splita i Integral inženjering iz Laktaša, dok će 6 i po kilometara saobraćajnice graditi italijanska kompanija Vidoni, saopštio je ministar saobraćaja i veza u vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović:

”Firme koje su dobile ove poslove su pobjednice na raspisanom tenderu. Očekujemo da do kraja 2009. godine izgradnja bude završena.”

Direktori kompanija Integral inženjering i Konstruktor inženjering Slobodan Stanković i Željko Žderić izrazili su zadovoljstvo što će njihov dio projekta realizovati zajedničkim snagama:

”Nastojaćemo da sa našim partnerom iz Splita što prije napravimo našu dionicu. Pokušaćemo da sa, takođe našim partnerom, Hrvatskim cestama izgradimo i most na Savi i da što prije idemo Evropi.“

”Mi kao izvoditelji, učinit ćemo sve da posao obavimo onako kako je ugovorom predviđeno - da cesta bude za dvije godine gotova, da bude kvalitetna i da se cesta, u skoroj budućnosti, protegne i dalje, pa da mi sa ovog gradilišta za Split krenemo nekom boljom cestom, a ne naokolo.“

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je danas potvrdio da su u završnoj fazi pregovori o izgradnji nastavka auto-puta Gradiška - Banjaluka ka Kupresu i gradnje autoputa Novi grad - Bijeljina. Ti projekti bi se trebali finansirati po osnovu koncesionog ugovora.


XS
SM
MD
LG